Uit ons archief

GIST

Zennegesprekken

Tijdens GIST organiseert Het huis van Herman Teirlinck een bijzondere reeks literaire programma’s met water als rode draad. Hiervoor werd Oscar van Gelderen als programmamaker aangezocht en Nicky Aerts als gastvrouw. Vijf zondagen (10 september, 24 september, 8 oktober, 22 oktober en 5 november) zullen huis en tuin het decor vormen voor gesprekken tussen kunstenaars die deelnemen aan de triënnale zoals Isabel Fredeus, Nils Verkaeren & Henk Visch en vooraanstaande Belgische en internationale auteurs zoals Tijs Goldschmidt (winnaar PC Hooftprijs 2022), Caroline Lamarche (Prix Goncourt de la nouvelle 2019), Peter Terrin (shortlist Libris Literatuurprijs 2023), Anneleen van Offel (jurylid Bronzen Uil 2022), Tommy Wieringa (shortlist Man Booker International Prize 2019, winnaar Libris Literatuurprijs 2013), Geert Buelens (De Boon literatuurprijs voor fictie en non-fictie, 2023) & Matthijs de Ridder.

Daarnaast ook een primeur: Peter Terrin toont voor het eerst fotografisch werk, gecreëerd in opdracht van het huis.

zo 5.11 / 15u Zennegesprek #5

Caroline Lamarche & Francoise Deprez

We starten met auteur Caroline Lamarche en fotografe Françoise Deprez. Samen maakten zij het indrukwekkende boek Toujours l’eau naar aanleiding van de overstromingen in 2021, een orale geschiedenis waarin bewoners van het getroffen gebied op indringende wijze aan het woord zijn, vergezeld van indrukwekkende zwartwit fotografie. Tijdens dit gesprek, in het Frans, worden  de foto’s getoond. 

Tijs Goldschmidt

Volgt een gesprek met de kersverse winnaar van Nederlands meest prestigieuze literaire prijs, de P.C. Hooftprijs. Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, is de auteur van ondermeer de internationale bestseller Darwins hofvijver. De jury: ‘De lezer wordt meegezogen in zijn universum, er komen linksbekkige en rechtsbekkige schubbenschrapers uit het Tanganyikameer voorbij, vissen die vermoedelijk links en rechts uit elkaar weten te houden, en dolfijnen die nooit helemaal slapen.’

Tommy Wieringa & Henk Visch

‘Het is waar dat een mens nooit tweemaal in dezelfde rivier kan stappen, zoals het ook waar is dat de rivier nooit tweemaal dezelfde mens ontvangt.’ – Tommy Wieringa

Als grand finale gaat auteur Tommy Wieringa, van wie in september de nieuwe roman Nirwana verschijnt, in gesprek met kunstenaar Henk Visch van wie tijdens GIST een beeld is geplaatst in Teirlincks tuin.

Na de Rijn, de Donau en uiteraard de Zenne, komt Tommy Wieringa getuigen van zijn liefde voor nog weer een andere rivier: de IJssel. Hij is in het gezelschap van Henk Visch, die in 2023 de Wilhelminaring is toegekend. De jury: ‘Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, of een been, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, van een droomwereld. Visch’ mensfiguren zijn geen helden op paard of voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond.’

zo 10.09 / 16u Zennegesprek #1

Peter Terrin & Nils Verkaeren

Peter Terrin en Nils Verkaeren bijten de spits af tijdens de eerste van vijf zondagen met schrijvers en kunstenaars in gesprek. Allebei resideren ze deze zomer in Het huis van Herman Teirlinck; tijdens GIST tonen ze werk dat on the spot is gemaakt. Verrassing: Peter Terrin toont fotografisch werk! Je kan hier alvast lezen hoe Peter Terrin zijn residentie beleefde.

Peter Terrin houdt zich naast zijn literaire werk sinds enige tijd ook op aan de rafelranden van de stad om te fotograferen: ‘Ik woon dicht bij het gebied, de Vlaamse Ardennen leunen bijna tegen het Pajottenland aan, waar de Zenne stroomt.’ Voor Nils Verkaeren is de hele wereld atelier en canvas: van stadspark tot de jungle, van Antwerpen tot de toppen van de Cerros de Mavicuri in Colombia.

Onder leiding van VRT-journaliste Nicky Aerts praten zij over de totstandkoming van het werk dat zij speciaal voor de triënnale GIST hebben gemaakt, over hun artistieke praktijk, hun liefde voor het landschappelijke, de natuur die meeschildert en referenties in de fotografie.

zo 24.09 / 16u Zennegesprek #2

Anneleen Van Offel & Isabel Fredeus

Anneleen Van Offel werkt aan een nieuw boek, De stem van Sulina: ze  reist de Donau af van de bron in het Zwarte Woud tot de monding in de Zwarte Zee bij het Roemeense stadje Sulina. Historische opgravingen en eeuwenoude mythen en verhalen zijn de insteek van een vrouwelijke benadering van deze reis: het zelfonderzoek van de schrijver voor ze moeder wordt. Langs de oevers van een rivier die in deze tijden vooral een industriële uitstraling heeft gekregen, stelt ze zich vragen over haar aanstaande moederschap in een tijdperk gekenmerkt door vervuiling en klimaatontwrichting.

Voor kunstenaar Isabel Fredeus is water een centraal thema: transparantie, lichtbreking, weer fenomenen, chemische eigenschappen van water, faseovergangen, de machtige drum van de zee – The Waves van Virginia Woolf, levenssap, de diepzee en onbekende plekken op onze wereldbol, ze bieden ruimte tot verbeelding.

Auteur Anneleen Van Offel en kunstenaar Isabel Fredeus spreken onder leiding van Nicky Aerts over hun grote passies: water en rivieren.

zo 8.10 / 16u Zennegesprek #3

Teirlinck Tijdgenoten: Matthijs de Ridder over Paul van Ostaijen

met Ruth Becquart & Wim Helsen

Onder de maan schuift de lange rivier

Over de lange rivier schuift moede de maan

Onder de maan op de lange rivier schuift de kano naar zee

Melopee: een memorabel gedicht van Paul van Ostaijen (1896-1928) waarin water, rivier en zee voorbijkomen. Biograaf Matthijs de Ridder brengt van Ostaijen weer voor het voetlicht: de onvergetelijke auteur die op tweeëndertigjarige leeftijd moederziel alleen stierf in een klein Waals sanatorium.

De Ridder publiceerde zonet de alom gewaardeerde biografie Paul van Ostaijen: de dichter die de wereld wilde ontvangen. ‘Wie Van Ostaijens oeuvre in de toekomst begroet, doet dat het best met dit werk bij de hand’, schreef De Standaard. Lees hier alvast meer over dit huzarenstuk en de link tussen van Ostaijen en Teirlinck.

Deze middag zal in de goede traditie van ‘Teirlinck Tijdgenoten’ een combinatie zijn van schrijven en acteren, van lezen en voorlezen. Twee bekende acteurs én twee kinderen zullen teksten van Van Ostaijen laten klinken. Ruth Becquart, bekend tv-gezicht van onder meer ‘Undercover’ en ‘1985’, en Wim Helsen zullen de poëzie van van Ostaijen een stem geven.

zo 22.10 / 16u Zennegesprek #4

Hans Jürgen Balmes & Geert Buelens

Een middag met een internationaal tintje: naast de winnaar van De Boon 2023, Geert Buelens, is ook Hans Jürgen Balmes te gast, editor at large bij het Duitse S. Fischer Verlag. Hij komt spreken over zijn grote liefde: de rivier de Rijn.

In zijn zopas vertaalde boek De Rijn, biografie van een rivier, neemt Balmes ons mee langs de rivier. Bossen en dieren komen tot leven in betoverende natuurbeschouwingen en meditatieve beelden. De Rijn houdt ons in de ban met het onuitputtelijke stromen van zijn verhalen, evenals met zijn stilte. Nature writing op zijn best!

Geert Buelens schreef het monumentale boek Wat we toen al wisten: de vergeten groene geschiedenis van 1972. De jury van De Boon: ‘Een cultuurgeschiedenis waarin Buelens het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politieke en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haast vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd.’

Hans Jürgen Balmes en Geert Buelens spreken onder leiding van Nicky Aerts over ‘de verhalen van de rivier, het trippelen van de witte kwikstaarten en het gerinkel van de els’, maar ook over De Rijn als ‘grootste riool van Europa’ anno 1972.

Nieuwe tijdgenoot: Judith Van Istendael nodigt Moya De Feyter uit

 

A story for a drawing
ZA 26.11.2022 om 17u
Co-organisatie: Masereelfonds

 

In de voetsporen van Masereel, peetvader van de beeldroman, is Judith Van Istendael te gast – internationaal gewaardeerd om haar diepmenselijke en aangrijpende beeldromans. Regelmatig reist ze naar Europese asielcentra waar ze verhalen van bewoners vastlegt terwijl ze hen portretteert: een tekening in ruil voor hun verhaal. Wat gebeurt er wanneer wij zelf vluchteling worden? Hoe verhalen maken over klimaatverandering, het meest urgente probleem van deze tijd? Met deze vragen verblijft ze in residentie in het huis en geeft ze ons een unieke inkijk in haar tekeningen en verhalen.

Judith Vanistendael (°1974) is een prijswinnende Belgische striptekenares en illustratrice. Haar graphic novels als De Maagd en de Neger (2007) en Toen David zijn stem verloor (2012) zijn wereldwijd vertaald. Met Pelgrim of niet? (2015) tekende ze het verhaal van haar voettocht naar Santiago de Compostela. In 2017 bezocht ze de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe op Lesbos. In getekende reportages legde ze het dagelijkse leven van de vluchtelingen vast. Zonet werd ze bekroond met de Vlaamse stripprijs De Bronzen Adhemar en mocht ze als eerste vrouwelijke stripmaker een beeldverhaal ontwikkelen in het Louvre.

Voor deze avond nodigt Judith Vanistendael schrijfster Moya De Feyter uit. Zij viel el enkele malen in de prijzen met poëzie zowel als proza en richtte de klimaatdichters op. Klimaatverandering is dan ook een belangrijk thema in haar werk. Samen met Judith buigt Moya zich over de vraag hoe deze acute problemen vorm kunnen krijgen in fictie.

Moya De Feyter (°1993) schrijft theaterteksten, proza en poëzie. In 2015 won ze Frappant, in 2017 de Poëziewedstrijd van de Universiteit Antwerpen en in 2012 én 2017 haalde ze de finale van Write Now. In 2018 verscheen haar geprezen debuutbundel Tot iemand eindelijkEind mei 2019 kondigde de auteur met een bijzondere literaire performance haar nieuwe bundel aan. Massastrandingen is een caleidoscopisch prozagedicht waarmee ze de J.C. Bloem-poëzieprijs 2021 heeft gewonnen. In het voorjaar van 2022 verscheen Een heel dun laagje, een poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht in al zijn vormen: als natuurlijk verschijnsel, als ritueel kompas, als tegenhanger van duisternis, als icoon van geluk, als deeltje, als golf. In honderden stukjes proza probeert Moya De Feyter het licht te naderen door er in alsmaar grotere omwegen omheen te dansen. In 2022 mocht Moya De Feyter de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur in ontvangst nemen.

Teirlinck tijdgenoot: Bruno Vanden Broecke leest dagboekfragmenten van Leopold Flam

‘Ik zal alles verdragen, ook mezelf’
Zo 12.03.2023 om 17u

Het voorjaarsprogramma gaat van start met de boekvoorstelling van ‘Ik zal alles verdragen, ook mezelf’. Het boek omvat een selectie dagboekfragmenten van Leopold Flam, met zorg geselecteerd door Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke.

Leopold Flam (1912-1995), door velen bekend als hoogleraar filosofie aan de VUB, was de zoon van ongeletterde Russisch-Joodse migranten. Kristien Hemmerechts raakte gefascineerd door zijn dagboeken en maakte samen met Guido Van Wambeke een selectie uit twee miljoen woorden. Ik zal alles verdragen, ook mezelf  verschijnt op 14 februari: een zeldzaam openhartig ego- en tijdsdocument van een Jood in het verzet die naar Buchenwald wordt gedeporteerd, en zijn weg uit de duisternis naar het licht. Acteur Bruno Vanden Broecke leest exclusief uit de dagboeken. Kristien Hemmerechts vertelt ons meer.

Bruno Vanden Broecke (°1974) maakte indruk met een aantal monologen en zette in de loop van zijn carrière onvergetelijke personages neer, zoals Sammy uit het eiland. Naast tv-werk is hij nauw betrokken bij verschillende theatergezelschappen. Hij verdiende zijn sporen zowel op het scherm als op de planken. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Anyway The Wind Blows, Een Ander zijn Geluk en Loft. In 2018 richtte hij samen met Ruth Beeckmans en Matteo Simoni het productiehuis Brutteo op. De eerste vrucht van die samenwerking was Trio, een film die het drietal samen produceerde, regisseerde én acteerde.


Leopold Flam (1912 – 1995) was de zoon van ongeletterde Joodse migranten uit Lublin. In Antwerpen leefde het gezin in extreme armoede in een kelderwoning. Flam had een grote honger naar kennis en beschouwde boeken als zijn grootste vrienden. Hij, de zoon van bedelaars, schopte het tot hoogleraar filosofie. In de dagboeken, die Flam vanaf zijn dertiende bijhoudt, volgen we deze tocht uit de duisternis van de kelder naar het licht van de rede. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog hield Leopold Flam een dagboek bij. Hij droeg de gele ster niet en ging in het verzet. Hij werd gearresteerd en naar Buchenwald gedeporteerd, waar hij notities bleef maken. Zijn aantekeningen uit de oorlogsjaren geven een uniek tijdsbeeld van België tijdens de bezetting en het leven in het kamp. Hij overleefde de Holocaust en hij, de bedelaarszoon, werd filosoof.

 

Dinsdag, 20 september 1927

Ik kan er niets aan doen maar ik word gedwongen, door een geheimzinnige macht, om alles neer te schrijven wat ik voel, wat ik denk en wat mij gebeurt.

Het rijke oeuvre van Kristien Hemmerechts (1955) bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Frans Kellendonk-prijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Samen met Guido Van Wambeke  stelde ze een boek samen op basis van aangrijpende fragmenten uit de dagboeken van Flam. Deze voorheen ongepubliceerde teksten bieden een inkijk in de tijd, het leven en de persoonlijkheid van Flam, maar vormen ook de mooiste en sterkste van zijn teksten.

Zaterdag, 16 maart 1946

Ik ben vandaag jarig en word 34 jaar. Als geschenk gaf ik mij de Missa Solemnis van Beethoven. Ik lees het verhaal van de Breendonkfolteringen en mijn blik wordt vochtig. Het liefst zou ik stom willen worden, dan moet ik niet meer tot de mensen spreken. 

 

Zaterdag, 21 november 1953

Soms verbeeld ik mij dat iemand deze regels zal lezen en met mij zal meevoelen en van mij zal houden

Teirlinck tijdgenoot: Alicja Gescinska over Barbara Skarga

 

‘Aantekeningen over de Goelag’
DI 9.05.2023 om 20u

Met een inleiding van Alicja Gescinska

In het kader van de Europadag met als gastland Polen stelt Alicja Gescinska ons de filosofe Barbara Skarga voor. Ze maakte naam met filosofische essays, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Alicja Gescinska schreef een inleiding bij haar pakkende levensverhaal (vertaald door Steven Lepez). Na de bevrijding is een urgent boek, zeker nu een beter begrip van de complexe realiteit en verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent 25 jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. En dan word je opgepakt door het Russische leger, eindeloos verhoord en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.

Barbara Skarga (1919-2009) is de belangrijkste Poolse filosofe van de twintigste eeuw. Ze werd in Warschau geboren, maar groeide op een landgoed bij Vilnius op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze nog gedwongen te werken in een kolchoz, zodat ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. Ze studeerde af, promoveerde en werkte haar hele leven als hoogleraar. Ze mengde zich actief in het publieke debat en was betrokken bij de Poolse solidariteitsbeweging Solidarnosc. Ze liet een uitgebreid filosofisch oeuvre na.

Alicja Gescinska (°1981) wordt meestal omschreven als Pools-Belgische filosofe en schrijfster; soms ook als Pools-Vlaamse of als Belgische met Poolse roots. Ze is geboren in Warschau tijdens een moeilijk periode voor Polen. Haar ouders beslisten om het land en al zijn moeilijkheden te verlaten toen ze zeven was. Het gezin verbleef enkele maanden in een asielcentrum in Brussel; het was een kort verblijf, maar de herinneringen eraan hebben zich diep en blijvend in haar geest genesteld. Ze vestigden zich in Lede en Alicja liep er school, leerde er Nederlands, maar bleef thuis ook Pools praten. Al op jonge leeftijd zocht ze antwoord op vragen over haar identiteit. Veel van die vragen galmen na in haar filosofisch werk; ze zijn het begin van de zoektocht geworden die haar op de wegen heeft gebracht die ze nu nog steeds bewandelt.

Fragmenten uit het boek zullen worden voorgelezen door Sara De Roo. Sara De Roo (°1970) studeerde aan het Conservatorium te Antwerpen, waar ze les kreeg van Luk Perceval en Dora van der Groen. Tot 2018 was ze een van de gezichten van  Toneelspelersgezelschap STAN. Daarnaast acteerde ze in films zoals Rosie van Patrice Toye (nominatie beste actrice Joseph Plateauprijs) en Nowhere Man. Op televisie was ze te zien in series als De Parelvissers en Met man en macht. Sinds een paar jaar staat ze aan het hoofd van de theateropleiding van het Conservatorium.

foto Alicja Gescinska: Steven Lepez

foto Barbara Skarga: erven Barbara Skarga

in samenwerking met het Pools Instituut

Concert Die Winterreise

 


ZO 17.12.2023 / 15u

Een winterse zondagnamiddag in het Huis van Herman Teirlinck is de ideale setting voor de liederencyclus Winterreise van F. Schubert. Actrice/zangeres Tiny Bertels leerde de muzikale vertelling voor het eerst kennen tijdens haar opleiding aan Studio Herman Teirlinck en zal die nu brengen onder pianobegeleiding van Aaron Wajnberg.

Tiny Bertels neemt de mannelijke tenorpartij voor haar rekening. Aaron Wajnberg zal haar begeleiden op piano. Deze Belgische pianist behoort tot de meest gevraagde liedbegeleiders van de nieuwe generatie. Hij ontving wereldwijde erkenning voor zijn prestaties al pianobegeleider op de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd Zang 2018.

Concert Eve Beuvens – Oerhert


ZO 21.1.2024 / 15u

Samen met De Meent presenteren we een literair getint double bill jazzconcert op een winterse zondagmiddag. Pianiste Eve Beuvens debuteerde in 2009 en speelde zich in de kijker met haar kwartet. Later legde ze zich toe op intimistische soloperformances. Uit haar eerste soloalbum Inner Geography (2021) blijkt een eigen visie op componeren en improviseren, wat ze graag doet in interactie met poëzie of dans.
Geluidskunstenaar Mariske Broeckmeyer en dichter Astrid Haerens vinden elkaar in hun gedeelde liefde voor experimentele muziek, improvisatie en jazz. Ze ontdekten raakvlakken in hun denken, in hun liefde voor kunst en literatuur waarin lichamelijkheid en vrouwelijkheid centraal staan. Met Oerhert, naar Haerens’ bejubelde bundel, tonen ze samen met celliste Jasmijn Lootens wat hen bindt in een cross-over tussen poëzie, spoken word, geluidskunst en muziek.

Toast Literair met Koen Peeters

     


ZA 20.01.2024 / 16u

Koen Peeters is schrijver en antropoloog en is al langer bekend voor zijn rijk en stilistisch zeer verfijnd oeuvre. Romans als De bloemen en De Mensengenezer werden bekroond met grote literaire prijzen. 

In zijn meest recente boek Georges maakt hij een collage van feiten en fictie.  De Morgen  noemde  het  ‘een plakboek vol mysteries, hij bezingt het onverklaarbare, hij houdt het mysterie in stand’. De Tijd  heeft het over ‘ontroering, vertedering, troost en vriendschap.’ 

Koen Peeters, een geboren verteller, komt naar het huis van Herman Teirlinck op 20 januari. Hij wil graag bewijzen dat er méér waar is in zijn boeken dan gebruikelijk is in romans. 

i.s.m. Davidsfonds

 

IN DE PERS

‘Koen Peeters schreef met Georges een bijzonder persoonlijk boek’ – De Morgen, dd 30.9.23

‘Georges van Koen Peeters: een naam als rode draad’ – De Tijd, dd 22.9.23

Frits Van Oostrom over Reynaert

 

 

 

‘Leven met een middeleeuws meesterwerk’
ZA 27.05.2023 om 17u

Van den vos Reynaerde geldt als het absolute meesterwerk van de Nederlandse middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Met de eruditie van de ervaren kenner en het enthousiasme van de levenslange liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert dat op 12 mei verschijnt. In het huis van Herman Teirlinck kunt u als eerste kennismaken met Van Oostrom en zijn grootse Reynaert-boek. 

Wat maakt deze tekst zo volstrekt uniek voor al die generaties liefhebbers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd?

Herontdek het onmiskenbare genie en de onvermoede huiver van de oorspronkelijke tekst door de ogen van Frits van Oostrom, die als geen ander met eruditie en stijl de middeleeuwse wereld voor een groot lezerspubliek tot leven kan brengen. Rijk geïllustreerd en met een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst is dit een magnum opus op zich: een niet te negeren meesterwerk van vakmanschap en passie, een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap.

Frits van Oostrom (°1953) is universiteitshoogleraar te Utrecht. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs (voor Maerlants wereld), de Spinozaprijs, en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Academie van Wetenschappen. Zijn meest recente boek, Nobel streven, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. 

Sien Eggers (°1951) kennen we van theater, televisie en film. Jarenlang stond ze op de planken in de KVS. In 1992 ontving ze de Vlaamse Cultuurprijs Theater. De televisiekijker kent haar van memorabele sketches in de reeks In de gloria. Voor haar rol in Van vlees en bloed ontving ze de Vlaamse Televisie Ster voor beste actrice. Eggers was ook te zien in Eigen kweek, Het eiland, Iedereen beroemd!, Onder de wolken, De Indringer en Linkeroever. Momenteel tourt ze samen met Frank Focketyn met de succesproductie Sartre en de Beauvoir. Sien zal fragmenten voorlezen uit het boek en uit Reynaert.

Teirlinck tijdgenoot: Johan Leysen leest Stefan Zweig en Romain Rolland

‘De tijd levert de beelden, ik spreek de teksten erbij’
ZA 22.10.2022 om 17u

Met een inleiding van Els Snick

Welkom op een intieme herfstnamiddag in het unieke gezelschap van de gevierde acteur Johan Leysen. Met zijn doorleefde stem leest hij fragmenten uit het werk van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig en de Franse Nobelprijswinnaar Romain Rolland. Aan de muur hangt werk van hun gezamenlijke vriend Frans Masereel, die verscheidene van hun boeken èn van Teirlinck illustreerde. Schuif een stoel aan en geniet!

Johan Leysen (°1950) studeerde af aan Studio Herman Teirlinck en bouwde een indrukwekkende internationale film- en theatercarrière uit. Hij verscheen in films van ondermeer Jean-Luc Godard, Patrice Chéreau, Jaco Van Dormael, Anton Corbijn en Harry Kümel, met collega acteurs als George Clooney en Catherine Deneuve. Tegelijk blijft hij zich engageren voor theater. Zijn samenwerkingen met Guy Cassiers, Johan Simons, Heiner Goebbels en Milo Rau maken hem tot een van de meest vooraanstaande podiumkunstenaars van Europa.

Stefan Zweig (1881 – 1942) kon meesterlijk vertellen over het verleden en tegelijk de geest van zijn tijd vertalen voor een ruim publiek. Het maakte van hem de meest gelezen en vertaalde auteur van zijn generatie. De Oostenrijkse auteur schreef novellen, romans en biografieën, onder meer die van Romain Rolland. Hij noemde de vriendschap met zijn 15 jaar oudere geestverwant een van de ‘vruchtbaarste en op sommige momenten zelfs de meest bepalende van (zijn) leven’. Kort voor hij in 1942 samen met zijn vrouw uit het leven stapte, schreef hij De wereld van gisteren. Herinneringen van een Europeaan. In het boek bundelt hij, als Joodse emigrant op de vlucht voor het naziregime, zijn herinneringen aan een wereld waarvan hij vreesde dat hij voorgoed zou verdwijnen.

Romain Rolland (1866 – 1944) schreef romans, biografieën, theaterteksten en essays. De Franse auteur stond bekend als een minstens even grote pacifist als zijn vriend Zweig, die hem beschreef als ‘de man die op het beslissende ogenblik het geweten van Europa zou zijn.’ In 1915 ontving Rolland de Nobelprijs voor Literatuur. De daaraan verbonden geldprijs schonk hij aan het Rode Kruis. Het typeert zijn denken en daden als pacifist.

Els Snick is auteur en vertaler van Duitse literatuur. Ze doceert Duits en vertaling aan de Universiteit Gent en schreef een doctoraat over Joseph Roth. Ze is een onvermoeibare promotor van Duitse literatuur. ‘Als je geboeid bent door het werk en leven van een bepaalde schrijver, dan zijn ook zijn vrienden interessant’, vindt ze. Het huis van Herman Teirlinck verenigt net zo graag vrienden en tijdgenoten.

Elke schaduw is tenslotte ook een kind van het licht, en alleen degenen die licht en duisternis, oorlog en vrede, opkomst en ondergang hebben ervaren, alleen die hebben echt geleefd.

Stefan Zweig

Herman Teirlinck en Frans Masereel

Een tentoonstelling rond een zeldzaam boek in het huis van Herman Teirlinck
4 september 2022 tot en met 8 januari 2023
Curator: Herman Maes

Het Huis van Herman Teirlinck en het Masereelfonds presenteren in samenwerking de Provincie Limburg een  tentoonstelling over de relatie tussen Frans Masereel en Herman Teirlinck, geconcretiseerd in een reeks nooit eerder getoonde werken en een bijzondere uitgave.

De internationaal gewaardeerde graficus, houtsnijder en kunstschilder Frans Masereel was geboeid door de theaterteksten van Herman Teirlinck. In 1940 schonk Masereel een bijzonder cadeau aan zijn vriend Teirlinck: een uniek luxueus boek, met kalfslederen kaft (in een speciaal ontworpen foedraal), waarin hij vijf van Teirlincks afzonderlijk uitgegeven theaterteksten samenbracht. Wat meer is: hij illustreerde dit gebundelde exemplaar met een veertigtal houtsneden, tekeningen en kleine schilderijen, een unieke gift voor zijn vriend.

Het geheel is zondermeer een uitzonderlijk kunstobject, onbekend en nooit eerder getoond. Het werd ons tijdelijk ter beschikking gesteld door kunstenaar Herman Maes, achterkleinzoon van Herman Teirlinck. Hij creëert, speciaal voor het huis van Herman Teirlinck, een tentoonstelling waarin dit zeldzame boek centraal staat, met afdrukken van de unieke houtsneden, tekeningen en schilderijtjes uit het boek. Tevens worden 8 nooit eerder getoonde schilderijen van Masereel getoond, dit zich bevinden in het Frans Masereel legaat van de Provincie Limburg.

Concreet:

 ‘Herman Teirlinck en Frans Masereel’ : een tentoonstelling van het huis van Herman Teirlinck en het Masereelfonds in samenwerking de Provincie Limburg. 

Van 4 september 2022 tot 8 januari 2023. Te bezoeken op weekend- en vakantiedagen tussen 11 en 17 uur. Niet op 24.12, 25.12, 31.12 en 01.01.

TEIRLINCK TIJDGENOOT: MAAIKE NEUVILLE LEEST ANNA ACHMATOVA

De dag veinst de nacht te zijn
WOE 22.06.2022 / 20h
Met een inleiding van Peter Vermeersch.

Op de één na langste dag van het jaar, bij het vallen van de avond, kunt u genieten van een intiem programma in het stemmige huis van Herman Teirlinck. De gelauwerde actrice Maaike Neuville leest exclusief voor uit het sublieme werk van Anna Achmatova, Ruslands grootste dichteres. We sluiten af met een glas op het terras bij de weelderige tuin.

Anna Achmatova (°1889, Odessa – 1966, Moskou) is de meest succesvolle Russische dichteres ooit. Na haar eerste bundels, die haar geliefd maakten bij het Russische volk, zweeg ze onder Stalins terreur. Getekend door revolutie, oorlog en persoonlijk leed bleef ze in stilte schrijven. Haar eerste man werd gefusilleerd, haar laatste stief in een strafkamp, haar zoon werd jarenlang gevangengehouden. Toen er opnieuw werk van haar mocht verschijnen, werd ze geprezen als een heldin.

“Ik ben geboren in hetzelfde jaar als Charlie Chaplin, Tolstojs Kreutzersonate, de Eiffeltoren en, naar ik meen, T. S. Eliot

Maaike Neuville (°1983) is actrice, schrijver en regisseur. Ze studeerde in 2005 af aan de Studio Herman Teirlinck en speelde sindsdien in tal van films, series en theatervoorstellingen. Recent was ze als Emma Bovary te bewonderen in Bovary. In 2021 won ze de Ensor voor beste filmactrice. Sinds 2010 staat ze ook achter de camera: haar kortfilm Sonnet 81 uit 2013 reist nog steeds de wereld rond.

Peter Vermeersch (°1972) is schrijver en dichter. Als Slavist en politiek wetenschapper is hij verbonden aan de KULeuven. Hij publiceert essays, proza, en poëzie. Met Ex. Over een land dat zoek is, verdiepte hij zich in ex- Joegoslavië en werd meermaals genomineerd. In 2019 verscheen Aantekeningen bij een moord, waarin hij het Belgische rechtssysteem onder de loep neemt aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen als jurylid in een moordzaak. 

“Zelfs het intiemste en persoonlijkste werk van Anna Achmatova (1889-1966) is doordrongen van de turbulente tijd waarin ze leefde. Haar poëzie is niet los te zien van bijvoorbeeld de Stalinterreur of het Beleg van Leningrad. Hoe moeten we haar gedichten lezen in de huidige tijd, tegen de achtergrond van Marioepol, Poetin en Pussy Riot?”

Tickets
15 € / 7 € voor – 26 jarigen
https://www.eventbrite.be/e/tickets-347132371267

Toast Literair: ontmoeting met Alicja Gescinska

ZATERDAG 22.01.22 / 11U – 12.30U

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is filosoof en auteur. Als meisje van zeven kwam ze met haar ouders van Polen naar België, een ingrijpende gebeurtenis die haar jonge leven heeft bepaald. Haar filosofische debuut De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof, net als haar essays Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid (2018), Intussen komen mensen om (2019) en Kinderen van Apate. Over leugens en waarachtigheid. Veelzeggende titels van toegankelijk werk met interessante inzichten. Ze schreef ook een roman, en zonet debuteerde ze als dichter met de bundel Trojaanse gedachten.
Sigrid Bousset spreekt met Alicja Gescinska over leven, werk, en de waarden die voor haar belangrijk zijn. Ook het publiek heeft de kans om vragen te stellen. En we luisteren naar haar indringende poëzie.  

Een programma van het Davidsfonds Beersel, Alsemberg en Lot en het huis van Herman Teirlinck.

Tickets
€10 / €8 voor leden van het Davidsfonds


Teirlinck tijdgenoot: August Vermeylen

ZONDAG 15.05.2022 / 16u-19u
Tickets: 15 € / 7 € voor – 26
In coproductie met het Vermeylenfonds.

Op 12 mei zou August Vermeylen 150 jaar zijn geworden. In het huis van zijn vriend Herman Teirlinck brengen we een eerbetoon. Wie was deze veelzijdige schrijver? Waarom is het zinvol hem te blijven lezen? Dat vertelt ons biograaf Hans Vandevoorde. Dirk Van Dijck leest een selectie uit het omvangrijke oeuvre. Hind Fraihi richt zich tot haar voorganger. Ben Benaouisse, Hind Eljadid en Sarah Bekambo reageren met performances en spoken word. Een gevarieerd programma, een namiddag lang.

August Vermeylen (° Brussel, 1872 – Ukkel, 1945) was schrijver, kunsthistoricus, en politicus. Hij liet een veelzijdig oeuvre na van poëzie, romans, beschouwingen en essays. Vermeylen Hij was een drijvende kracht in het maatschappelijke en culturele leven, ijverde voor actief humanisme, taal en geletterdheid en culturele expressie. In 1945 schreef hij zijn laatste essay ‘De Taak’, een antwoord op de gruwel van de oorlog. Het opstel werd op aanraden van zijn vriend Herman Teirlinck postuum uitgegeven, in het door Vermeylen opgerichte Nieuw Vlaams Tijdschrift.

OP HET PROGRAMMA:

Hans Vandevoorde is de biograaf van August Vermeylen. Als academicus specialiseert hij zich in de literatuur en cultuur van het fin de siècle en het interbellum, experimentele literatuur en hedendaagse poëzie. In 2006 verscheen De Spiegel van Achilleus, waarin hij het oeuvre van Karel Van de Woestijne opnieuw onder de aandacht bracht. Hij spreekt over het ketje in Herman Teirlinck en August Vermeylen.

Hind Fraihi is onderzoeksjournaliste, columniste en auteur. Ze is bekend om haar moedige undercover-werk, zowel in de Molenbeekse moslimgemeenschap als in extreemrechtse kringen. Haar onderzoeken resulteren in maatschappijkritische boeken zoals het visionaire Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale Islam (2006), Achter het schild van extreemrechts (2021), en Antipode (2022).

Dirk Van Dijck studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is als acteur actief in theater, film en televisie. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als Michel Drets in de Eén-reeks Het Eiland en pater familias Jos Welvaert in Eigen Kweek. In de jaren ’90 maakte hij deel uit van De Vereniging van Enthousiasten voor het Reële en het Universele, die furore maakte met stukken als Een man alleen is in slecht gezelschap.

Ben Benaouisse is performer, beeldend kunstenaar en curator. Hij zette zijn eerste stappen in theater en dans en verkende later de wereld van de beeldende kunst. Sociaal-politieke reflecties staan centraal in zijn werk dat zich zelden tot één medium beperkt. In 2021 opende hij zijn eigen kunstwinkel ART GHENT.

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver, en organiseert het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Voor haar maatschappijkritische woordkunst won ze ondermeer de Van Dale Spoken Award (2017), de BILL-award (2018) en de El Hizrja literatuurprijs (2020). Vorig jaar bracht ze samen met haar zus Zahra Eljadid haar debuut Kruimeldief uit. Daarnaast richtte ze ZonderWolk op, een platform voor podium- en woordkunsten. Sinds vorig jaar organiseert ze ook het Belgisch kampioenschap Slam Poetry.

Sarah Bekambo durft geen grenzen op te leggen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze begon als spoken word-artiest, maar zette al snel stappen in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven, maar staat tegelijk ook stil bij wat rondom haar gebeurt en vertaalt dit in (zelf)kritische teksten.

Tickets
Tickets: 15 € / 7 € voor – 26 jarigen
https://www.eventbrite.be/e/319339090817 


Bij mijn venster: een meerstemmige zondagnamiddag


ZONDAG 28.11.21 / 15-19u

Tijdens het pandemiejaar schreven tientallen mensen op ons verzoek een tekst bij hun venster: ze schreven neer wat ze zagen en dachten terwijl ze naar de wereld keken in die onwezenlijke tijd. Een namiddag lang laten we een selectie van de teksten bij Teirlincks venster weerklinken. We luisteren naar pareltjes van onvermoede talenten uit het hele land.

Tickets
€10 / €5 voor de tekstschrijvers van ‘Bij mijn venster’


Nieuwe tijdgenoten : Peter Verhelst nodigt uit – Johan Tahon en Colin H. Van Eeckhout


ZATERDAG 27.11.21 / 17u-18.30U

Peter Verhelst krijgt carte blanche: hij nodigt kunstenaar Johan Tahon uit en muzikant Colin H. Van Eeckhout. U kunt ter plekke een beeld van Tahon tot stand zien komen terwijl Verhelst leest uit eigen werk, begeleid door muziek. We maken kennis met zijn ideeën over het belang van kunst en schoonheid in deze verontrustende wereld, en we eindigen op rituele wijze in de tuin bij een vuur, waar Tahons beeld in de vlammen wordt gedoopt.

Tickets
€15 / €7 voor -26


Pianoconcert: Jos Van Immerseel


WOENSDAG 24.11.21 / 20U

De kwartvleugel van de grote componist Frederik Devreese (1929-2020) kreeg dank zij zijn echtgenote Annie Declerck een nieuwe bestemming: het huis van Herman Teirlinck. Eén jaar na zijn overlijden brengt zijn vriend Jos Van Immerseel het werk van Devreese en andere componisten weer tot leven. Een uniek moment.

Tickets
€15 / €8 voor -26


Open deur: ten huize van Herman Teirlinck

ZATERDAG 20 – ZONDAG 21.11.21 / 11-18U

Kom wat verwijlen in het huis en de tuin van Teirlinck, kijk vanop het schrijversterras of vanaf zijn bureau over de Zennevallei, snuister in foto’s en tussen objecten, kijk naar de gloednieuwe film over Teirlinck. Een poosje rust en verstilling in een herfstdecor.


Teirlinck Tijdgenoot : Lucas Vandervost leest Joseph Roth

DINSDAG 16.11.21 / 20u

Acteur Lucas Vandervost leest uit het werk van de literaire reus Joseph Roth (1894-1939). Een treurdicht voor de kosmopolitische, tolerante cultuur van het vooroorlogse Europa. Roth leefde in Wenen en Berlijn maar verliet Duitsland in 1933 voor Oostende, Amsterdam en Parijs. ‘De keizer van de nostalgie’, aldus J.M.Coetzee. Wie was Joseph Roth? Els Snick leidt in.

i.s.m. met PEN Vlaanderen en het Joseph Roth genootschap

Tickets
€15 / €7 voor -26


Open deur: ten huize van Herman Teirlinck

ZONDAG 14.11.21 / 11-18U

Kom wat verwijlen in het huis en de tuin van Teirlinck, kijk vanop het schrijversterras of vanaf zijn bureau over de Zennevallei, snuister in foto’s en tussen objecten, kijk naar de gloednieuwe documentaire film die Guido De Bruyn in onze opdracht heeft gerealiseerd. Een poosje rust en verstilling in een herfstdecor.


Feestelijke opening: Teirlinck & tijdgenoten revisited


ZATERDAG 13.11.21  /  16-19U

Jan Decleir, Jeroen Olyslaegers  & Herman Teirlinck
Chris Lomme, Delphine Lecompte & Karel Van de Woestijne
Josse De Pauw, Bart Meuleman  & Maurice Gilliams
Sachli Gholamalizad, Hans Depelchin & Stijn Streuvels

Vier acteurs lezen favoriete verhalen uit Teirlinck en zijn tijdgenoten. Vier auteurs laten zich door hun voorgangers inspireren. Tijdens de pauzes kunt u huis en tuin bezoeken, en stilstaan bij de objecten, affiches, boeken en meubels van Teirlinck. Première van de nieuwe film over Herman Teirlinck, in opdracht van het huis gerealiseerd door Guido De Bruyn.  

i.s.m.  KANTL, Letterenhuis, het Lijsternest

Tickets
€20 / €12 voor -26

 


Imaginaire reizen: wandelen met Teirlinck


Wanneer: Zaterdag 12 september 
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: €12
Tickets: Hier verkrijgbaar
Met: Sam Bogaerts, Kristien De Proost en Oscar Van Rompay

Samen luisteren naar teksten die ons raken en doen nadenken: dit ‘samen’ hebben we de voorbije maanden erg gemist. Nu willen we u niet langer laten wachten. Tijdens een nazomerse namiddag, op een mooie plek in of rond de tuin van Teirlinck, lezen drie acteurs elk een verhaal van een tijdgenoot van Herman Teirlinck dat ons meevoert op een imaginaire reis.

Sam Bogaerts (°1948) is niet weg te denken uit het Nederlandstalige theaterlandschap. In 1980 zorgde hij samen met Lucas Vandervost, Luk Perceval, Warre Borgmans en Johan Van Assche voor een frisse wind met de oprichting van Het Gezelschap Van De Witte Kraai. In 1987 won hij de eerste Grote Theaterfestivalprijs. Hij was als regisseur verbonden aan het Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam en NTGent. Als docent geeft hij reeds jarenlang met passie zijn kennis door aan verschillende toneelscholen waaronder de voormalige Studio Herman Teirlinck.  

Kristien De Proost is auteur, actrice en theatermaker. In 2000 studeerde ze als Master Toneel af aan de Studio Herman Teirlinck. Ze werkte met regisseurs als Luk Perceval, Josse De Pauw, Milo Rau, en speelde bij ondermeer bij Toneelhuis, KVS, Campo, Bronks, LOD en HetPaleis. Tot 2017 maakte ze deel uit van het Brusselse collectief Tristero. Ze maakte er ondermeer ‘Toestand’, haar eerste solocreatie, een zelfportret waarmee ze in 2013 geselecteerd werd voor Het TheaterFestival en internationaal doorbrak. Momenteel maakte werkt ze aan verschillende nieuwe voorstellingen. Ze speelt ook gastrollen in series en films als ‘Problemski Hotel’, ‘De twaalf’, ‘The Best of Dorien B’.

Oscar Van Rompay (°1983) studeerde af aan de Toneelopleiding Dora Van der Groen. Met het afstudeerproject Publikumbeschimpfung kreeg hij de Kemn-A-Ward als meest beloftevolle acteur op het International Theatre School Festival. Sindsdien is hij vast verbonden aan NTGent. Zijn debuut op het witte doek maakte hij in Win/win (2010) van Jaap van Heusden. Hij ontving er het Certificate of Outstanding Achievement voor op het filmfestival van New York. Hij schreef samen met Peter Verhelst de monoloog Africa, gebaseerd op zijn ervaring als manager van een bos- en biolandbouwbedrijf dat hij tien jaar geleden oprichtte in Kenia.

3 plekken in de natuur, 3 acteurs, 3 verhalen.

Poëzie en gastronomie uit Roemenië

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer: zaterdag 1 februari om 18 uur
Waar
: 18 uur Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel / 19:30 uur Restaurant 3 Fonteinen
Prijs: € 20
Tickets: Hier verkrijgbaar

In het Roemeens en Nederlands

Poëzie en gastronomie – twee kunstvormen die zowel lichaam als ziel beroeren. Om Europalia Roemenië af te sluiten nodigen dichter en chef-kok Mircea Dinescu en auteur Mira Feticu u uit in restaurant 3 Fonteinen voor een avond met poëzie, live muziek en heerlijk eten. Het souper wordt voorafgegaan door een literaire ontmoeting tussen beide in het Huis van Herman Teirlinck.

Mircea Dinescu, Roemeense dichter, is een reus. Vóór de revolutie werd zijn poëzie enkel in het buitenland gepubliceerd. In 1989 werd hij door een grote menigte in Boekarest bevrijd uit zijn huisarrest en triomfantelijk naar het nationale televisiegebouw gedragen. Daar kondigde hij aan zijn land en de wereld aan dat dictator Ceausescu was gevlucht. Sindsdien schreef hij voor een satirisch politiek tijdschrift, spotte hij met de geschiedenis in het gastronomisch tv-programma Politiek en Delicatessen, werd hij geitenboer en wijnbouwer van uitstekende wijnen, met een eigen restaurant in Boekarest.

Mira Feticu, Roemeens-Nederlands auteur, is al even uniek en te ontdekken waard. In Roemenië was ze radiomaker en journalist, en debuteerde ze met poëzie. De liefde bracht haar naar Nederland, waar ze inmiddels verschillende romans in het Nederlands heeft gepubliceerd. In 2015 verscheen Tascha. De roof uit de Kunsthal, in 2019 gevolgd door het aangrijpende Al mijn vaders en Picasso’s keerzijde, een beschouwing over schoonheid en valsheid, kunst en werkelijkheid. Mira Feticu interviewt, leest, en zingt Roemeense liederen!

Margot Dijkgraaf meets Mircea Cărtărescu (Roemenië).

In gesprek met Margot Dijkgraaf

Uitzonderlijke ontmoeting met Roemeniës allerbelangrijkste levende auteur in de intimiteit van het salon van Herman Teirlinck. 

 

 

 

 

 

Wanneer: donderdag 19 december om 20u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15 (gratis voor de vrienden)
Tickets: Hier verkrijgbaar

In het kader van Europalia Roemenië
Het gesprek vindt plaats in het Engels.

Als je één Roemeense auteur moet kennen, dan is het Mircea Cărtărescu (°1956, Boekarest). Hij is de meest vertaalde Roemeense schrijver en een van de belangrijkste literaire stemmen uit Oost-Europa. Cărtărescu won tal van internationale prijzen en wordt reeds jarenlang getipt voor de Nobelprijs. Zijn meesterwerk is de Orbitor-trilogie, gewijd aan de grote veranderingen in Roemenië,  die leest als een ketting van verhalen en associaties. Een hoogtepunt in de Europese literatuur. 

Hij gaat in gesprek met Margot Dijkgraaf, gerenommeerd literair journaliste uit Amsterdam, verbonden aan NRC Handelsblad.  Zij interviewde reeds tientallen Europese auteurs.

Na afloop praten we na met een glas in het bijzijn van de auteur, die zijn boeken graag voor u signeert.

Wim Opbrouck leest Dylan Thomas

Tijdgenoot van Herman Teirlinck


Wanneer
: maandag 11 november om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15
Tickets: Hier verkrijgbaar

 
 
 

Wim Opbrouck brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van legende Dylan Thomas.

 
“Do Not Go Gentle Into That Good Night…” 

 

Dylan Thomas (1914-1953) werd – mede door zijn vroege overlijden – een legende, beroemd vanwege zijn hoorspel ‘Under Milk Wood’. De vertaling ervan door Hugo Claus, pas 27 jaar oud, was net zo’n sensatie als het stuk zelf. Thomas was een briljant dichter en prozaschrijver, soms met surrealistische inslag, soms autobiografisch, gebaseerd op zijn Welshe jeugd en aankomst als jonge dichter in Londen op zoek naar een inkomen. Zijn werk ademt een verlangen naar jeugdige onschuld, een oog voor menselijke zwakheden en een ongeëvenaarde lyrische atmosfeer.

Wim Opbrouck voltooide zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur, werkte bij Blauwe Maandagcompagnie, het Toneelhuis en NTGent, dat hij vijf jaar lang artistiek in goede banen leidde. Hij acteerde in films als Bowling Balls, Ventoux, Café Derby en Cobain (Gouden Kalf 2018). We kennen hem ook van het televisiescherm, uit reeksen als Windkracht 10, In de gloria, In Vlaamse velden of Salamander.

Wim Opbrouck is al jaren grote fan van Dylan Thomas. Voor het eerst en exclusief brengt hij een volledig programma gewijd aan zijn literaire held.

Een topacteur brengt een legendarische auteur tot leven….

Met medewerking van Orde van den Prince Halle en Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/2648737961838096/
Ticket verkoop: https://www.eventbrite.be/e/wim-opbrouck-leest-dylan-thomas-tickets-74121022975

Zomerland

Gerard Walschap: Tijdgenoot van Herman Teirlinck

Wanneer: Zaterdag 31 Augustus (15 – 23u)
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 15 / Ter plaatse € 18
Tickets: Hier verkrijgbaar
Met: Jos Borré, Annelies Verbeke, Rachida Lamrabet, Sien Volders, Tom Van Bauwel, Ianka Fleerackers, Tom Lanoye 

 

 

Namiddag

15 u          Biograaf Jos Borré over Gerard Walschap

Brieven aan & lezen uit Walschap
16 u         Annelies Verbeke                  
16.45 u    Rachida Lamrabet
17.30 u    Sien Volders

Avond

Lezen uit Walschap
19 u         Tom Van Bauwel
19.30 u    Ianka Fleerackers
20 u          Tom Lanoye   
21u           Open lucht film

Doorlopend geuze, taart, broodjes, drank en versnaperingen uit de regio

 

Warre Borgmans leest Ernest Claes

Tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 16 juni om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15
Tickets: Hier verkrijgbaar
Met: Bert Govaerts, Warre Borgmans

 

“Humor is verdriet dat op zijn kop staat.”

 

Programma: 

17u Biograaf Bert Govaerts spreekt over de verschillende gezichten van deze Heer uit Zichem.

18u Warre Borgmans leest een selectie uit Claes’ bijzonder geliefde verhalen.


Ernest Claes 
(1885-1968) kennen we als een verhalenverteller bij uitstek, de schrijver van geliefde volksboeken zoals het immens populaire De witte, dat tot tweemaal toe werd verfilmd. Zijn verhalen zijn gebaseerd op jeugd- en oorlogservaringen en gebeurtenissen in zijn geboortestreek Zichem. Behalve succesauteur was Claes ook soldaat, politiek militant, katholiek, journalist, dagboekschrijver, een complexe man getekend door twee wereldoorlogen en repressie, die zijn weg zocht in de woelige 20e eeuw.

Warre Borgmans (°1956) is een meesterverteller en een van Vlaanderens meest geliefde acteurs. Het grote publiek kent hem van televisie en film, zijn rollen in ondermeer Kulderzipken, Stille waters en Windkracht 10. Hij stond mee aan de wieg van Het Gezelschap van de Witte Kraai en De Tijd, waar hij in talloze voorstellingen speelde. Voor zijn hoofdrol in Rijkemanshuis in een regie van Ivo van Hove kreeg hij de Louis D’Or. Heel Vlaanderen, jong én oud, kent ongetwijfeld zijn fantastische vertelstem, die ook steevast weerklinkt in de bekroonde audioreeks Heerlijke Hoorspelen.

Laat je voorlezen op een zomerse namiddag in de woonkamer van Herman Teirlinck, met drankjes en taartjes uit de streek. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Met dank aan het Ernest Claes Genootschap, de Orde van den Prince – afdelingen Halle en Beersel, Brouwerij 3 Fonteinen. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Els Dottermans leest Marguerite Yourcenar

De start van een nieuw seizoen in het huis van Herman Teirlinck!

 

Wanneer: Zondag 28 april om 17 uur
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel

 

Els Dottermans brengt een bloemlezing uit het oeuvre van Yourcenar. Auteur Luc Devoldere koos de fragmenten en wijdt ons in in de rijke wereld van deze bijzondere dame. Brussels acteur Luc Vandermaelen vertolkt een Romeins keizer. (Mémoires d’Hadrien).

“J’ai plusieurs cultures comme j’ai plusieurs pays.
J’appartiens à tous.”

Marguerite Yourcenar (1903-1987), auteur van romans, autobiografieën, essays, is de dochter van een Belgische moeder en Franse vader. Ze bracht haar vakanties door in Frans Vlaanderen, maar emigreerde naar de US. Haar werk is doordrongen van cultuurhistorische kennis en een humanistisch geloof in de mens. Yourcenar, winnaar van de Prix Femina en de Erasmusprijs, was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française.

Els Dottermans (°1964) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is een van Vlaanderens fetisjactrices. Ze speelde bij Blauwe Maandagcompagnie in een regie van Luk Perceval ondermeer in De Meeuw en Ten Oorlog, vervolgens bij Toneelhuis, en later bij NTGent, vaak aan de zijde van Jan Decleir en Wim Opbrouck. Recent nog blonk ze uit in Compassie in een regie van Milo Rau. We kennen haar ook veelvuldig van film en televisie, ze kreeg een Gouden Kalf als beste actrice voor haar televisierol in Beck.

Luc Devoldere (°1956) is classicus, filosoof, en sinds 2002 hoofdredacteur van de culturele instelling Ons Erfdeel. Hij publiceerde eerder onder meer Wachtend op de Barbaren (2002), De verloren weg (2002), Mijn Italië (2006),  en Tegen de kruideniers. Over talen, Europa en geheugen (2014).

JOSSE DE PAUW LEEST MAURICE GILLIAMS

Tijdgenoot van Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 16 december 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel

 

 

Josse De Pauw brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maurice Gilliams.

Biografie Annette Portegies wijdt ons in in Gilliams’ wereld.  

Maurice Gilliams (1900-1982) was een Vlaamse dichter en prozaïst. Zijn oeuvre is doordrongen van sensitiviteit, vergankelijkheidsbesef, existentiële eenzaamheid en onvervulde liefde. Hij brak door met zijn autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Van zijn getroubleerde leven getuigt vooral het postuum verschenen Gregoria of een huwelijk op Elseneur. Aan het eind van zijn leven wordt Gilliams in de adelstand verheven.

Josse De Pauw  (°1952) is acteur, auteur en regisseur. Met zijn legendarische theatergroep Radeis ging hij in de jaren 80 de wereld rond. Daarna werkte hij aan een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre, met talloze acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars. Als filmacteur verscheen hij ondermeer in Dominique Derudderes Wait until spring, BandiniHombres Complicados en het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd. De Pauw maakt eigen muziektheatervoorstellingen en realiseerde de voorbije jaren een trilogie waarvan De Blinden, naar Maurice Maeterlinck, het sluitstuk was. Josse De Pauw schrijft ook fictie, observaties, notities en reisverslagen. Zijn teksten zijn verzameld in de boeken Werk en Nog. Zowel zijn theater-, acteerwerk, als zijn teksten zijn inmiddels meermaals bekroond.

DIRK ROOFTHOOFT LEEST MAURICE MAETERLINCK

Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 28 oktober 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel



 

Dirk Roofthooft brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maeterlinck – Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch dichter, toneelschrijver en essayist. Hij groeide op in een Franstalig burgerlijk Gents milieu, maar had Nederlandstalige vrienden zoals Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Herman Teirlinck. Hij werd vooral beroemd met het essay Het leven der bijen, de theaterteksten De blinden, De blauwe vogel en Pelléas en Mélisande, door Claude Debussy tot opera verwerkt. Hij kreeg als enige Belg ooit de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft voltooide in 1981 zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur en werkte samen met o.m. Guy Cassiers, Jan Fabre, Jan Lauwers en Peter Sellars. Met zijn schitterende solovertolkingen, zoals Bezonken rood naar Jeroen Brouwers, staat hij op de belangrijkste Europese podia. Hij is ook bekend op het scherm, o.a. als Pietje De leugenaar in Terug naar Oosterdonck of Jean-Claude Delcorps in Clan.

Programma: 

17 u Biografe Elisabeth Leijnse wijdt ons in in de wondere wereld van Maeterlinck

17.30 u Acteur Tom Jansen leest over en uit De blinden.

18 u Acteur Dirk Roofthooft brengt een unieke eigen selectie uit het werk.

19 u Slot

Welkom voor een herfstmoment in schoonheid, met oude Geuze, noten en kastanjes.

Een topacteur brengt een Nobelprijsauteur tot leven….

Met medewerking van het Poëziecentrum, Brouwerij 3 Fonteinen en de Stichting Maurice Maeterlinck.

Zomerland

 

 

Wanneer: 25-26 augustus 2018
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Voorverkoop € 10  / Ter plaatse € 12 / met fietsroute €15
Ticketshttps://www.eventbrite.be/e/zomerland-tickets-48118947066 

 

 

 

 

 

Een zomers weekend lang lezen topauteurs en -acteurs uit eigen werk en dat van Teirlincks tijdgenoot Stijn Streuvels. In een mooi kader kan je Streuvels’ klassiekers herontdekken èn hedendaagse auteurs uit eigen werk horen lezen.

Zaterdag 25 augustus

18u
Fikry El Azzouzi
Auteur van columns, romans en theaterteksten. Winnaar van de Arkprijs van het Vrije Woord (die door Teirlinck werd opgericht). Met Malcolm X schreef hij theatergeschiedenis. Groot liefhebber van Stijn Streuvels’ werk.

Lize Spit
Auteur van de bestseller Het smelt, het debuut dat meer dan 200.000 lezers in de greep hield en nu heel Europa verovert. In Het Smelt keert de jonge Vlaamse vrouw Eva terug naar haar geboortedorp, 13 jaar nadat ze er een traumatische zomer beleefde.

19.30u
Gene Bervoets
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, bekend van theater, film en televisie, onder meer van de serie Windkracht 10, de film SM-rechter, en van het culinair programma Gentse Waterzooi. Gepassioneerd door literatuur, die hij met zorg en liefde leest voor het publiek.

Hilde Van Mieghem
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, en is een iconische film en televisie actrice. Ze debuteerde in de film Vrijdag van Hugo Claus; talloze grote rollen zijn gevolgd. Ze is ook auteur en regisseur, ondermeer van de verfilming van Tom Lanoyes Sprakeloos.


21u
Open lucht cinema: Mira
Een film uit 1971 van Fonds Rademakers, naar De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, scenario van Hugo Claus, met de jonge Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy

Zondag 26 augustus

11u start Herman Teirlinck fietsroute

26 km fietsen door Teirlincks landschap, langs het Kasteel van Beersel, het Provinciedomein van Huizingen en het Gravenhof in Dworp. Verzamelen om 11 uur aan zijn huis, waar u een picknick aangeboden wordt. Terug om 15 uur voor de start van het namiddagprogramma.

12u 
Cinema: De vlaschaard
Een film uit 1983 van Jan Gruyaert, gebaseerd op Streuvels’ beroemde roman uit 1907. Met Dora Van der Groen en Vic Moeremans (Gouden Kalf 1983) als beste acteur. Het boek was in 1942-1943 in Duitsland reeds verfilmd als Wenn die Sonne wieder scheint.

15 u
Biograaf Toon Breës
Heeft Streuvels jarenlang goed gekend en wijdde 20 jaar aan het schrijven van zijn biografie. Breës brengt ons een levendig beeld van de Meester van het Lijsternest.

16 u
Walter Van den Broeck
Een van onze belangrijkste levende auteurs. Vele van zijn succesvolle romans en theaterstukken werden bekroond en verfilmd. Hij schreef ondermeer Groenten uit Balen, Brief aan Boudewijn en Het beleg van Laken.  Streuvels’ werk is voor hem van groot belang. Hij vertelt ons waarom. Een bijzondere eer!

Sachli Gholamalizad
Actief in film, televisie en theater. Ze speelt in internationale films als Domino van Brian De Palma, en is in Vlaanderen bekend van Loslopend wild en De bunker. In de KVS maakt ze haar eigen, erg succesvolle theaterwerk.

Koen Peeters
Auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Na zijn Grote Europese roman won hij met zijn meest recente boek De mensengenezer de ECI Literatuurprijs 2017. Daarin verwijst hij naar Stijn Streuvels. Peeters is in het bijzonder fan van diens Leven en dood in den Ast.

Doorlopend geuze, taart & andere drank en versnaperingen uit de regio