Inleiding: Mark Schaevers

ZA 21.09.2024 / 16u

In het jaar van Hugo Claus’ honderdste geboortedag komt biograaf Mark Schaevers spreken over de vele levens van Hugo Claus. Zijn veelzijdige oeuvre zindert vandaag nog zoals het deed toen het verscheen. Claus schreef de meest onvergetelijke poëzie en legde in zijn proza de realiteit bloot zoals in Vlaanderen niemand hem dat voordeed. Niet minder dan Jan Decleir en Els Dottermans, voor wie Claus bij leven theaterteksten schreef, nemen speciaal voor ons zijn werk opnieuw ter hand.

Als er een paar gedichten overblijven ben ik allang blij. Een zinnetje dat één of andere krolse minnaar fluistert in het oor van zijn geliefde, en dat dat dan toevallig een regeltje van mij zou zijn, dat zou mij behagen.

Jan Decleir (°1946) is zonder twijfel Vlaanderens beroemdste acteur. Hij studeerde aan de Studio Herman Teirlinck, die hij later ook enkele jaren zou leiden. We kennen hem vanop de planken, het witte doek en de televisie. We zagen hem in de jaren 70 met Dario Fo’s Mistero Buffo en De Internationale Nieuwe Scène, later o.a. bij De Blauwe Maandag Compagnie, in de film Mira van Fons Rademaekers, als Sil de Strandjutter, Daens of Sinterklaas… Hij viel veelvuldig in de prijzen, ontving Oscars, een Gouden Kalf en een prijs van verdienste voor zijn gehele oeuvre van de Vereniging van Vlaamse Filmpers.

Els Dottermans (°1964) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is een van Vlaanderens fetisjactrices. Ze speelde bij Blauwe Maandagcompagnie ondermeer in De Meeuw en Ten Oorlog, vervolgens bij Toneelhuis, en later bij NTGent, vaak aan de zijde van Jan Decleir en Wim Opbrouck. De laatste jaren blonk ze uit in Milo Rau’s Compassie en in Tom Lanoyes Wie is Bang? We kennen haar ook veelvuldig van film en televisie, ze kreeg een Gouden Kalf als beste actrice voor haar televisierol in Beck.  

Mark Schaevers (°1956) is journalist en Hugo Claus-kenner. In 2004 presenteerde hij in Groepsportret het beste uit Claus’ interviews; in 2011 De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus. In 2018 verscheen Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen. In 2024 verscheen zijn lang verwachte biografie De levens van Claus.