Residenties

De bovenverdieping van het huis van herman Teirlinck werd ingericht als schrijversresidentie. op zoek naar inspiratie of naar de broodnodige stilte en rust om door te werken, vonden reeds een aantal schrijvers hun weg naar het huis.

 

Judith Vanistendael (°1974) is een prijswinnende Belgische striptekenares en illustratrice. Haar graphic novels als De Maagd en de Neger(2007) en Toen David zijn stem verloor (2012) zijn wereldwijd vertaald. Met Pelgrim of niet? (2015) tekende ze het verhaal van haar voettocht naar Santiago de Compostela. In 2017 bezocht ze de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe op Lesbos. In getekende reportages legde ze het dagelijkse leven van de vluchtelingen vast. In 2022 werd ze bekroond met de Vlaamse stripprijs De Bronzen Adhemar en mocht ze als eerste vrouwelijke stripmaker een beeldverhaal ontwikkelen in het Louvre. 

In de herfst van 2022 kwam Judith Vanistendael gedurende een paar weken dagelijks met de fiets uit Brussel om te werken in de residentie en daar de krijtlijnen uit te tekenen voor haar nieuwe graphic novel.

Dirk Leyman (°1965) is literair journalist, essayist en recensent bij onder meer De Morgen. In 2006 startte hij met de literaire blog en nieuwssite De papieren man. Daarin volgt hij de literaire actualiteit op de voet.

Tijdens de warme zomer van 2022 verbleef hij een week in het huis om in een andere context te werken aan een persoonlijk project.

Sofie Verraest (°1986) werkt aan de Universiteit Gent voor de vakgroep Letterkunde. Ze maakt ook deel uit van onderzoeksgroep GUST (Ghent Urban Studies Team).

Zij deelde de residentie met Katie Szyszko  gedurende een zomerse week: Sofie werkte aan een kort verhaal en een vertaling; Katie aan fictie waarin ze meertaligheid en coming of age exploreert. Katie schrijft zowel in haar moedertaal Pools als in het Engels. Ze geeft les in Folkestone (Engeland).

 

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver, en organiseert het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Voor haar maatschappijkritische woordkunst won ze ondermeer de Van Dale Spoken Award (2017), de BILL-award (2018) en de El Hizrja literatuurprijs (2020). Vorig jaar bracht ze samen met haar zus Zahra Eljadid haar debuut ‘Kruimeldief’ uit. Daarnaast richtte ze ZonderWolk op, een platform voor podium- en woordkunsten. 

Hind Eljadid verbleef in de lente van 2022 in het huis om een brief te richten aan August Vermeylen, tijdgenoot van Herman Teirlinck.  

Peter Vermeersch (°1972) is schrijver en dichter. Als Slavist en politiek wetenschapper is hij verbonden aan de KULeuven. Hij publiceert essays, proza, en poëzie. Met Ex. Over een land dat zoek is, verdiepte hij zich in ex- Joegoslavië en werd meermaals genomineerd. In 2019 verscheen Aantekeningen bij een moord, waarin hij het Belgische rechtssysteem onder de loep neemt aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen als jurylid in een moordzaak. 

 

In het voorjaar van 2022 kwam Peter Vermeersch werken aan een nieuw non-fictie boek omtrent Rusland. 

Maaike Neuville (°1983) is actrice, schrijver en regisseur. Ze studeerde in 2005 af aan de Studio Herman Teirlinck en speelde sindsdien in tal van films, series en theatervoorstellingen. Recent was ze als Emma Bovary te bewonderen in Bovary. In 2021 won ze de Ensor voor beste filmactrice. Sinds 2010 staat ze ook achter de camera: haar kortfilm Sonnet 81 uit 2013 reist nog steeds de wereld rond.

In het voorjaar van 2022 wijdde Maaike de gloednieuwe residentie in. Ze verbleef er gedurende 2×2 weken om er in alle stilte te werken aan haar eerste prozawerk.