De dag veinst de nacht te zijn
WOE 22.06.2022 / 20h
Met een inleiding van Peter Vermeersch.

Op de één na langste dag van het jaar, bij het vallen van de avond, kunt u genieten van een intiem programma in het stemmige huis van Herman Teirlinck. De gelauwerde actrice Maaike Neuville leest exclusief voor uit het sublieme werk van Anna Achmatova, Ruslands grootste dichteres. We sluiten af met een glas op het terras bij de weelderige tuin.

Anna Achmatova (°1889, Odessa – 1966, Moskou) is de meest succesvolle Russische dichteres ooit. Na haar eerste bundels, die haar geliefd maakten bij het Russische volk, zweeg ze onder Stalins terreur. Getekend door revolutie, oorlog en persoonlijk leed bleef ze in stilte schrijven. Haar eerste man werd gefusilleerd, haar laatste stief in een strafkamp, haar zoon werd jarenlang gevangengehouden. Toen er opnieuw werk van haar mocht verschijnen, werd ze geprezen als een heldin.

“Ik ben geboren in hetzelfde jaar als Charlie Chaplin, Tolstojs Kreutzersonate, de Eiffeltoren en, naar ik meen, T. S. Eliot

Maaike Neuville (°1983) is actrice, schrijver en regisseur. Ze studeerde in 2005 af aan de Studio Herman Teirlinck en speelde sindsdien in tal van films, series en theatervoorstellingen. Recent was ze als Emma Bovary te bewonderen in Bovary. In 2021 won ze de Ensor voor beste filmactrice. Sinds 2010 staat ze ook achter de camera: haar kortfilm Sonnet 81 uit 2013 reist nog steeds de wereld rond.

Peter Vermeersch (°1972) is schrijver en dichter. Als Slavist en politiek wetenschapper is hij verbonden aan de KULeuven. Hij publiceert essays, proza, en poëzie. Met Ex. Over een land dat zoek is, verdiepte hij zich in ex- Joegoslavië en werd meermaals genomineerd. In 2019 verscheen Aantekeningen bij een moord, waarin hij het Belgische rechtssysteem onder de loep neemt aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen als jurylid in een moordzaak. 

“Zelfs het intiemste en persoonlijkste werk van Anna Achmatova (1889-1966) is doordrongen van de turbulente tijd waarin ze leefde. Haar poëzie is niet los te zien van bijvoorbeeld de Stalinterreur of het Beleg van Leningrad. Hoe moeten we haar gedichten lezen in de huidige tijd, tegen de achtergrond van Marioepol, Poetin en Pussy Riot?”

Tickets
15 € / 7 € voor – 26 jarigen
https://www.eventbrite.be/e/tickets-347132371267