Met Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes,  Chris Lomme

Inleiding: Geert Buelens

ZA 4.05 / 16 u

Guido Gezelle (Brugge, °1830-1899) overleed 125 jaar geleden. Gelegenheid om de onvergetelijke en vernieuwende poëzie van deze grootmeester te herontdekken via de stemmen van drie generaties acteurs. Want Gezelles poëzie is tijdloos, net als zijn inspiratiebronnen: natuur, ecologie, spiritualiteit, diversiteit. Kenner Geert Buelens maakt een selectie uit de poëzie, hij vertelt Guido Gezelles verhaal en duidt waarom we hem vandaag blijven lezen. Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes en grande dame Chris Lomme lezen uit zijn werk. Voor de samenstelling van dit unieke programma slaan het Huis van Herman Teirlinck, het Streuvelshuis (zo 5.05) en het Gezellehuis (zo 26.05) de handen in elkaar.

Dat Chris Lomme (Kortrijk, °1938) houdt van woorden, boeken, taal is geweten. Ze is actrice sinds haar twintigste, toen ze alom bekend werd in Schipper naast Mathilde. Ze stond decennialang op de planken in de KVS en andere theaters, was te zien in film en op televisie, maar is ook een bevlogen poëzieliefhebber die haar liefde met graagte overbrengt via poëzieprogramma’s die ze zelf samenstelt. Guido Gezelle, Charles Beaudelaire, Herman De Coninck, Edna St  Vincent Millay, ze bracht het allemaal.

Zouzou Ben Chikha (Oostende, °1971) is acteur, muzikant, scenarist en theatermaker. Samen met o.a. zijn broer Chokri richtte hij het theatergezelschap Union Suspecte op en leidt hij  vandaag het collectief Action Zoo Humain. Bij het grote publiek werd hij bekend als garagehouder Amar in de televisieserie Bevergem en als businessman Ibrahim in Generatie B. In 2021 schreef hij met Wannes Cappelle en Dries Heyneman het scenario van de fictieserie Grond, waarvoor hij de Ensor voor Beste TV-Serie en Beste Scenario ontving.

Evgenia Brendes (Pavlodar, Kazachstan, °1989) kwam op elfjarige leeftijd naar België. Naast haar passie voor toneel heeft ze sinds haar kindertijd gestijldanst en piano gespeeld. In 2014 behaalde ze haar diploma Acteren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze was op de planken te zien in Het Paleis, Internationaal Theater Amsterdam, bij tg STAN, De Roovers en Zuidelijk Toneel. Ze speelde ze een hoofdrol in de film Problemski Hotel en in de VRT-serie Over Water.

Geert Buelens (Duffel, °1971) is dichter, essayist en hoogleraar Nederlandse Letterkunde. Hij schreef over Gezelle in zijn bekroonde Van Ostaijen tot heden (2001) en Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie (2008). Met Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 (2022) ontving hij de Boon literatuurprijs. Hij werkt nu aan een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur waarin Gezelle een prominente plek inneemt.