ZONDAG 15.05.2022 / 16u-19u
Tickets: 15 € / 7 € voor – 26
In coproductie met het Vermeylenfonds.

Op 12 mei zou August Vermeylen 150 jaar zijn geworden. In het huis van zijn vriend Herman Teirlinck brengen we een eerbetoon. Wie was deze veelzijdige schrijver? Waarom is het zinvol hem te blijven lezen? Dat vertelt ons biograaf Hans Vandevoorde. Dirk Van Dijck leest een selectie uit het omvangrijke oeuvre. Hind Fraihi richt zich tot haar voorganger. Ben Benaouisse, Hind Eljadid en Sarah Bekambo reageren met performances en spoken word. Een gevarieerd programma, een namiddag lang.

August Vermeylen (° Brussel, 1872 – Ukkel, 1945) was schrijver, kunsthistoricus, en politicus. Hij liet een veelzijdig oeuvre na van poëzie, romans, beschouwingen en essays. Vermeylen Hij was een drijvende kracht in het maatschappelijke en culturele leven, ijverde voor actief humanisme, taal en geletterdheid en culturele expressie. In 1945 schreef hij zijn laatste essay ‘De Taak’, een antwoord op de gruwel van de oorlog. Het opstel werd op aanraden van zijn vriend Herman Teirlinck postuum uitgegeven, in het door Vermeylen opgerichte Nieuw Vlaams Tijdschrift.

OP HET PROGRAMMA:

Hans Vandevoorde is de biograaf van August Vermeylen. Als academicus specialiseert hij zich in de literatuur en cultuur van het fin de siècle en het interbellum, experimentele literatuur en hedendaagse poëzie. In 2006 verscheen De Spiegel van Achilleus, waarin hij het oeuvre van Karel Van de Woestijne opnieuw onder de aandacht bracht. Hij spreekt over het ketje in Herman Teirlinck en August Vermeylen.

Hind Fraihi is onderzoeksjournaliste, columniste en auteur. Ze is bekend om haar moedige undercover-werk, zowel in de Molenbeekse moslimgemeenschap als in extreemrechtse kringen. Haar onderzoeken resulteren in maatschappijkritische boeken zoals het visionaire Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale Islam (2006), Achter het schild van extreemrechts (2021), en Antipode (2022).

Dirk Van Dijck studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is als acteur actief in theater, film en televisie. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als Michel Drets in de Eén-reeks Het Eiland en pater familias Jos Welvaert in Eigen Kweek. In de jaren ’90 maakte hij deel uit van De Vereniging van Enthousiasten voor het Reële en het Universele, die furore maakte met stukken als Een man alleen is in slecht gezelschap.

Ben Benaouisse is performer, beeldend kunstenaar en curator. Hij zette zijn eerste stappen in theater en dans en verkende later de wereld van de beeldende kunst. Sociaal-politieke reflecties staan centraal in zijn werk dat zich zelden tot één medium beperkt. In 2021 opende hij zijn eigen kunstwinkel ART GHENT.

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver, en organiseert het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Voor haar maatschappijkritische woordkunst won ze ondermeer de Van Dale Spoken Award (2017), de BILL-award (2018) en de El Hizrja literatuurprijs (2020). Vorig jaar bracht ze samen met haar zus Zahra Eljadid haar debuut Kruimeldief uit. Daarnaast richtte ze ZonderWolk op, een platform voor podium- en woordkunsten. Sinds vorig jaar organiseert ze ook het Belgisch kampioenschap Slam Poetry.

Sarah Bekambo durft geen grenzen op te leggen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze begon als spoken word-artiest, maar zette al snel stappen in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven, maar staat tegelijk ook stil bij wat rondom haar gebeurt en vertaalt dit in (zelf)kritische teksten.

Tickets
Tickets: 15 € / 7 € voor – 26 jarigen
https://www.eventbrite.be/e/319339090817