
Programma
Teirlinck tijdgenoot: Titus De Voogdt leest Henri Michaux
Inleiding door Rokus Hofstede
ZO 23.3.2025 / 17u00
De Belgisch-Franse schrijver Henri Michaux was een heuse rebel die er (ondanks vele pogingen) niet in slaagde van de literaire radar te blijven. Hij schreef reisverhalen naar niet-altijd-bestaande bestemmingen, fantasiegedichten en, waarom ook niet, over geestverruimende experimenten. Met Poteaux d’Angle reikt Michaux na een veelbewogen bestaan handvaten aan voor het leven. Hoekpijlers, de vertaling door Rokus Hofstede, verscheen vorige maand. De eigen zwakheden omhelzen, gemeenplaatsen schuwen, streven naar onthechting en zelfkennis: een heus vademecum voor troebele tijden, en tegengif voor een door stemmingmakerij beheerste wereld.
Rokus Hofstede vertelt ons waarom we Michaux vandaag blijven lezen. Theaterklepper Titus De Voogdt brengt een selectie uit dit verkwikkende oeuvre.
Je bent veelkantig, ingewikkeld, complex en sowieso ongrijpbaar –
doe je je eenvoudig voor, dan ben je een valsspeler, een leugenaar.

Henri Michaux (°1899 – 1984) groeide op in Brussel en verhuisde in 1924 naar Parijs. Hij reisde veelvuldig, op zee, door Azië en Zuid-Amerika, en begon te tekenen en te schilderen. Wat hij in woorden niet vatte bracht hij als schilder in beeld. Als schrijver zocht hij de grenzen op van de taal en beproefde verschillende genres: aforismen, sprookjes, (verzonnen) reisjournaals en verslagen van experimenten met geestverruimende middelen. Hoewel hij brede waardering genoot, bleef hij onder de radar. Dat was door eigen toedoen, want hij weigerde elke vorm van erkenning. Systematisch wees hij prijzen en uitnodigingen af. Dat deed hij dan weer zo eloquent dat zelfs zijn afwijzingsbrieven werden verzameld. Michaux stierf in Parijs.
Titus De Voogdt (°1979) is een bekend televisie- en filmgezicht. Hij startte als theatermaker bij Alain Platel, Studio Orka en Compagnie Cecilia. Hij bouwde een indrukwekkende filmografie op met rollen in ‘Any way the Wind Blows’ (2003) en ‘Welp’ (2014), en speelde in tal van televisieseries zoals ‘De Dag’ (2018) en ‘1985’ (2023). Hij is medebezieler van de podcast ‘Nowak’, waarin hij samen met Tom Ysewijn en Jeroen Franssens de reis van Pools ontdekkingsreiziger Kazimierz Nowak vervolledigt.
Rokus Hofstede (°1959) is essayist en befaamd vertaler van Franse literatuur. Hij vertaalde ondermeer Roland Barthes, Pierre Bourdieu, Nobelprijswinnaar Annie Ernaux en, samen met Martin de Haan, Du côté de chez Swann, het eerste deel uit Marcel Prousts À la recherche du temps perdu. In 2021 won hij de Martinus Nijhoffprijs voor zijn oeuvre.
Nieuwe tijdgenoot: Charlotte Vanden Broeck
ZA 26.04.2025 / 16u00
In de reeks Nieuwe Tijdgenoten krijgt een hedendaagse auteur carte blanche om een karakteristiek publieksprogramma te creëren. Voor deze editie gaat Charlotte Vanden Broeck in gesprek met makers en denkers over ecofeminisme.
Charlotte Vanden Broeck maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar werk werd vertaald in vele talen, kreeg lof en viel in de prijzen. Meest recent verschenen Een vlam Tasmaanse tijgers en Plakboel, het poëziegeschenk van 2025.
Teirlinck tijdgenoot: Katelijne Damen leest Virginia Woolf
Inleiding door Kristien Hemmerechts
ZA 17.05.2025 / 16u00
Met haar baanbrekende stijl en thema’s veranderde Virginia Woolf de westerse literaire wereld voorgoed. Ze plaatste complexe zaken als tijd, trauma, seksualiteit en genderrollen op ongeziene wijze op de voorgrond, wat resulteerde in meesterwerken als To The Lighthouse, Orlando, The Years en Mrs. Dalloway. Die laatste verscheen in mei precies honderd jaar geleden, de perfecte aanleiding om het licht te laten schijnen op de schrijfster en haar nalatenschap.
Kenner en liefhebber Kristien Hemmerechts vertelt over Woolfs veelbewogen leven en werk. Erna neemt actrice Katelijne Damen ons met een tekstselectie mee naar het Engeland van de vorige eeuw.
Virginia Woolf (°1882-1941), de Britse schrijfster en essayiste, was in het Interbellum een van de leidende figuren van het Londense literaire leven. Ze daagde niet alleen de chronologische vertelstructuur uit, maar ook de heersende cultuurnormen. Zo was ze onder meer stichtend lid van de Bloomsburygroep: een collectief bestaande uit intellectuelen, kunstenaars en schrijvers dat uiteenlopende interesses zoals filosofie, literatuur, economie, spiritualiteit, kritiek, feminisme en kunst, verenigde.
Katelijne Damen (°1960) is theateractrice, regisseuse, schrijfster en kostuumontwerpster. Ze maakt indruk met haar theaterwerk bij onder meer Toneelhuis, Rotheater, Het Zuidelijk Toneel en Blauwe Maandag Cie. Daarnaast is ze ook bekend van televisie. Ze speelde onder andere glansrollen in ‘Terug naar Oosterdonk’, ‘De smaak van de Keyser’, ‘De ridder’ en ‘Generatie B’.
Het rijke oeuvre van Kristien Hemmerechts (°1955) bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Frans Kellendonk-prijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Neem een kijkje in ons archief
Of trakteer jezelf op een moment van aandacht en verstilling met een van onze podcasts: prachtige stemmen van topacteurs brengen werk van grote meesters.