Programma

Teirlinck tijdgenoot: Johan Leysen leest Stefan Zweig en Romain Rolland

‘De tijd levert de beelden, ik spreek de teksten erbij’
ZA 22.10.2022 om 17u

Met een inleiding van Els Snick

Welkom op een intieme herfstnamiddag in het unieke gezelschap van de gevierde acteur Johan Leysen. Met zijn doorleefde stem leest hij fragmenten uit het werk van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig en de Franse Nobelprijswinnaar Romain Rolland. Aan de muur hangt werk van hun gezamenlijke vriend Frans Masereel, die verscheidene van hun boeken èn van Teirlinck illustreerde. Schuif een stoel aan en geniet!

Johan Leysen (°1950) studeerde af aan Studio Herman Teirlinck en bouwde een indrukwekkende internationale film- en theatercarrière uit. Hij verscheen in films van ondermeer Jean-Luc Godard, Patrice Chéreau, Jaco Van Dormael, Anton Corbijn en Harry Kümel, met collega acteurs als George Clooney en Catherine Deneuve. Tegelijk blijft hij zich engageren voor theater. Zijn samenwerkingen met Guy Cassiers, Johan Simons, Heiner Goebbels en Milo Rau maken hem tot een van de meest vooraanstaande podiumkunstenaars van Europa.

Stefan Zweig (1881 – 1942) kon meesterlijk vertellen over het verleden en tegelijk de geest van zijn tijd vertalen voor een ruim publiek. Het maakte van hem de meest gelezen en vertaalde auteur van zijn generatie. De Oostenrijkse auteur schreef novellen, romans en biografieën, onder meer die van Romain Rolland. Hij noemde de vriendschap met zijn 15 jaar oudere geestverwant een van de ‘vruchtbaarste en op sommige momenten zelfs de meest bepalende van (zijn) leven’. Kort voor hij in 1942 samen met zijn vrouw uit het leven stapte, schreef hij De wereld van gisteren. Herinneringen van een Europeaan. In het boek bundelt hij, als Joodse emigrant op de vlucht voor het naziregime, zijn herinneringen aan een wereld waarvan hij vreesde dat hij voorgoed zou verdwijnen.

Romain Rolland (1866 – 1944) schreef romans, biografieën, theaterteksten en essays. De Franse auteur stond bekend als een minstens even grote pacifist als zijn vriend Zweig, die hem beschreef als ‘de man die op het beslissende ogenblik het geweten van Europa zou zijn.’ In 1915 ontving Rolland de Nobelprijs voor Literatuur. De daaraan verbonden geldprijs schonk hij aan het Rode Kruis. Het typeert zijn denken en daden als pacifist.

Els Snick is auteur en vertaler van Duitse literatuur. Ze doceert Duits en vertaling aan de Universiteit Gent en schreef een doctoraat over Joseph Roth. Ze is een onvermoeibare promotor van Duitse literatuur. ‘Als je geboeid bent door het werk en leven van een bepaalde schrijver, dan zijn ook zijn vrienden interessant’, vindt ze. Het huis van Herman Teirlinck verenigt net zo graag vrienden en tijdgenoten.

Elke schaduw is tenslotte ook een kind van het licht, en alleen degenen die licht en duisternis, oorlog en vrede, opkomst en ondergang hebben ervaren, alleen die hebben echt geleefd.

Stefan Zweig

Herman Teirlinck en Frans Masereel

Een tentoonstelling rond een zeldzaaam boek in het huis van Herman Teirlinck
4 september 2022 tot en met 8 januari 2023
Curator: Herman Maes

Het Huis van Herman Teirlinck en het Masereelfonds presenteren in samenwerking de Provincie Limburg een  tentoonstelling over de relatie tussen Frans Masereel en Herman Teirlinck, geconcretiseerd in een reeks nooit eerder getoonde werken en een bijzondere uitgave.

De internationaal gewaardeerde graficus, houtsnijder en kunstschilder Frans Masereel was geboeid door de theaterteksten van Herman Teirlinck. In 1940 schonk Masereel een bijzonder cadeau aan zijn vriend Teirlinck: een uniek luxueus boek, met kalfslederen kaft (in een speciaal ontworpen foedraal), waarin hij vijf van Teirlincks afzonderlijk uitgegeven theaterteksten samenbracht. Wat meer is: hij illustreerde dit gebundelde exemplaar met een veertigtal houtsneden, tekeningen en kleine schilderijen, een unieke gift voor zijn vriend.

Het geheel is zondermeer een uitzonderlijk kunstobject, onbekend en nooit eerder getoond. Het werd ons tijdelijk ter beschikking gesteld door kunstenaar Herman Maes, achterkleinzoon van Herman Teirlinck. Hij creëert, speciaal voor het huis van Herman Teirlinck, een tentoonstelling waarin dit zeldzame boek centraal staat, met afdrukken van de unieke houtsneden, tekeningen en schilderijtjes uit het boek. Tevens worden 8 nooit eerder getoonde schilderijen van Masereel getoond, dit zich bevinden in het Frans Masereel legaat van de Provincie Limburg.

In het kader van deze bijzondere focus op Frans Masereel presenteert Het huis van Herman Teirlinck een drietal publieksprogramma’s rond tijdgenoten van Teirlinck, meerbepaald vrienden van Masereel zoals Stefan Zweig en Thomas Mann.

In het kader van deze bijzondere focus op Frans Masereel presenteert Het huis van Herman Teirlinck volgende publieksprogramma’s:

22.10 – 17u Teirlinck Tijdgenoot – Johan Leysen leest Stefan Zweig en Romain Rolland. Inleiding: Els Snick.

26.11 – 17u Nieuwe Tijdgenoot – Gra­fisch kunstenaar Judith Van Istendael krijgt carte blanche.

Concreet:

 ‘Herman Teirlinck en Frans Masereel’ : een tentoonstelling van het huis van Herman Teirlinck en het Masereelfonds in samenwerking de Provincie Limburg. 

Van 4 september 2022 tot 8 januari 2023. Te bezoeken op weekend- en vakantiedagen tussen 11 en 17 uur. Niet op 24.09, 16.10, 01.11, 20.11, 25.12, 01.01.

Verdere info volgtNeem een kijkje in ons archief

Of trakteer jezelf op een moment van aandacht en verstilling met een van onze podcasts: prachtige stemmen van topacteurs brengen werk van grote meesters.