Inleiding: Erwin Jans

ZO 02.06.2024 / 16u

‘De koning met de vingers in de oren op zijn troon.  En dan stelt de nar een rolwisseling voor om de tijd te doden.’

 

Van harte welkom voor een duik in de onstuimige wereld van Michel De Ghelderode. Volgens sommigen is de pre-absurdistische schrijver onterecht vergeten. Anderen houden zijn teksten resoluut in leven. Zo ook Josse De Pauw, met bewerkingen van De Vreemde Ruiter, De vrouwen bij het graf (HUIS) en Escurial (Escorial). Voor die laatste zette De Pauw zelf de koningskroon op en nodigde Dirk Roothooft uit om zijn hofnar te spelen. In Teirlincks huis nemen ze ons mee op ontdekkingstocht door De Ghelderodes universum. Eenmalig en uniek.

De Franstalige Vlaming Michel De Ghelderode (1898 – 1962) wordt met zijn gelaagd folklorisch theater doordrenkt van zwarte humor ook wel de James Ensor van de dramatische literatuur genoemd. In zijn teksten staan het groteske van de dood en het leven centraal. Hij schreef theaterteksten, poppentheater, verhalen, sprookjes en artikels over kunst en cultuur. Als zelfverklaard miskend genie greep hij met zijn dood net naast de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft (°1959), afgestudeerd in 1981 aan Studio Herman Teirlinck, staat op de grote podia in heel de wereld. Hij werkte met regisseurs, filmmakers en musici als Jan Fabre, Jan Lauwers/Needcompany, Luk Perceval, Ivo van Hove, Josse De Pauw, Wim Vandekeybus, Zita Swoon en Erik Van Looy. Over de jaren heen werd hij met verschillende film- en toneelprijzen in binnen- en buitenland gelauwerd.

Josse De Pauw (°1952) is een halve eeuw acteur, theatermaker en schrijver. Hij was medeoprichter van de legendarische groep Radeis waarmee hij tussen 1976 en 1984 over de hele wereld speelde. Als onafhankelijk kunstenaar maakte hij tientallen theaterstukken, hij ging aan de slag met werk van Arnon Grunberg, P.F. Thomèse, Toon Tellegen, Michel De Ghelderode en Wim Kayzer. Ook speelde hij in een tachtigtal films waaronder Crazy Love, Iedereen beroemd en Sailors don’t cry. Zijn schrijfwerk werd verzameld in drie boeken: Werk, Nog en In open veld. De Pauw schrijft een maandelijkse column voor De Standaard der Letteren.

Erwin Jans is sinds 2023 hoofdredacteur van DW B. Hij is als dramaturg verbonden aan het Toneelhuis (Antwerpen) en publiceert over theater, literatuur en cultuur. Eerder was hij hoofdredacteur van het theatertijdschrift Etcetera en medeoprichter en redacteur van freespace Nieuwzuid – Tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement.

___

Josse De Pauw: ‘Een stuk van de Ghelderode is zo simpel als de toeschouwer het zelf wil. Hij legt een ruwe, eerste laag. Voor wie meer wil, zit onder die laag al zijn denken en voelen. En er is speelsheid. Een humor die niet wil scoren, maar een sfeer bepaalt’