Programma

Teirlinck tijdgenoot: Jan Decleir en Els Dottermans lezen Hugo Claus

Inleiding: Mark Schaevers

ZA 21.09.2024 / 11u

Hugo Claus’ veelzijdige oeuvre zindert vandaag nog zoals het deed toen het verscheen. Claus schreef de meest onvergetelijke poëzie en legde in zijn proza de realiteit bloot zoals in Vlaanderen niemand hem dat voordeed. Biograaf Mark Schaevers komt spreken over de vele levens van Hugo Claus.  Niet minder dan Jan Decleir en Els Dottermans, voor wie Claus bij leven theaterteksten schreef, nemen speciaal voor ons zijn werk opnieuw ter hand.

Als er een paar gedichten overblijven ben ik allang blij. Een zinnetje dat één of andere krolse minnaar fluistert in het oor van zijn geliefde, en dat dat dan toevallig een regeltje van mij zou zijn, dat zou mij behagen.

Jan Decleir (°1946) is zonder twijfel Vlaanderens beroemdste acteur. Hij studeerde aan de Studio Herman Teirlinck, die hij later ook enkele jaren zou leiden. We kennen hem vanop de planken, het witte doek en de televisie. We zagen hem in de jaren 70 met Dario Fo’s Mistero Buffo en De Internationale Nieuwe Scène, later o.a. bij De Blauwe Maandag Compagnie, in de film Mira van Fons Rademaekers, als Sil de Strandjutter, Daens of Sinterklaas… Hij viel veelvuldig in de prijzen, ontving Oscars, een Gouden Kalf en een prijs van verdienste voor zijn gehele oeuvre van de Vereniging van Vlaamse Filmpers.

Els Dottermans (°1964) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is een van Vlaanderens fetisjactrices. Ze speelde bij Blauwe Maandagcompagnie ondermeer in De Meeuw en Ten Oorlog, vervolgens bij Toneelhuis, en later bij NTGent, vaak aan de zijde van Jan Decleir en Wim Opbrouck. De laatste jaren blonk ze uit in Milo Rau’s Compassie en in Tom Lanoyes Wie is Bang? We kennen haar ook veelvuldig van film en televisie, ze kreeg een Gouden Kalf als beste actrice voor haar televisierol in Beck.  

Mark Schaevers (°1956) is journalist en Hugo Claus-kenner. In 2004 presenteerde hij in Groepsportret het beste uit Claus’ interviews; in 2011 De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus. In 2018 verscheen Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen. In 2024 verscheen zijn lang verwachte biografie De levens van Claus.

Teirlinck tijdgenoot: Franz Kafka met Hilde Van Mieghem

Inleiding: Prof. dr. Benjamin Biebuyck

ZO 20.10.2024 / 16u

We maken een fascinerende reis door het leven en werk van de legendarische schrijver Franz Kafka. Bekend om indringende, surrealistische en vaak beklemmende verhalen als Het Proces en De Gedaanteverwisseling neemt Kafka ons mee in een wereld vol existentiële angst en bureaucratische absurditeit. Honderd jaar na zijn dood geldt hij nog altijd als één van de invloedrijkste auteurs uit de wereldliteratuur. Benjamin Biebuyck gidst ons door Kafka’s labyrint. Hilde Van Mieghem brengt Kafka’s teksten opnieuw tot leven.

Prof. Dr. Benjamin Biebuyck is een Vlaamse literatuurwetenschapper en hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Hij is gespecialiseerd in de moderne Duitse letterkunde, gepassioneerd door Friedrich Nietzche en Franz Kafka, en houdt ervan om onderhuidse vormen van vertellen aan het licht te brengen. Werken met studenten, onderzoeken en besturen is wat hem begeestert.  

Hilde Van Mieghem studeert in 1980 af aan de Studio Herman Teirlinck en start haar indrukwekkende loopbaan met een spraakmakende rol in de film Vrijdag van Hugo Claus. Sindsdien is ze niet meer weg te denken van de planken en het witte doek. Ze werkt met internationaal gerenommeerde regisseurs als Ivo Van Hove, Jan Fabre, Steven Soderbergh, Ina Weisse en Sherry Horman, en legt zich later toe op het schrijven en regisseren van haar eigen films, o.m.  Smoorverliefd en De Kus. In 2022 debuteert ze als romancière met De Drie Duifkes.

Franz Kafka (1883-1924) studeerde rechten in Praag en werkte vervolgens voor een verzekeringsmaatschappij. Voornamelijk in de nachtelijke uren schreef hij een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar dat pas na zijn dood en tegen zijn wens door zijn vriend Max Brod werd gepubliceerd. Uit de kortverhalen, onafgewerkte manuscripten, brieven, dagboekfragmenten en parabels doemt een onstuimige wereld op waarin absurde ontmoetingen en onbegrijpelijke bureaucratieën de structuur vormen voor de meest waanzinnige situaties.

Teirlinck tijdgenoot: Sara De Bosschere leest Hella S. Haasse

Inleiding: Aleid Truijens

ZO 17.11.2024 / 16u

Hella S. Haasse, de grande dame van de Nederlandstalige literatuur, was erg geliefd bij een breed publiek. Van haar debuut Oeroeg tot Heren van de thee haast een halve eeuw later: steeds weer blinkt ze uit in meeslepend vertelplezier. De koloniale samenleving en de confrontatie met verschillende culturen vormen haar leven lang een bron van inspiratie. Hoog tijd om de veelzijdige schrijfster en haar literaire nalatenschap opnieuw onder de loep te nemen.

Biografe Aleid Truijens komt vertellen over Haasse’s leven en tijdeloze werk, actrice Sara De Bosschere brengt een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre.

Hella S. Haasse (1918 – 2011), geboren in Batavia (het huidige Jakarta, Indonesië), schreef zowat 70 boeken. De koloniale samenleving en de confrontatie met verschillende culturen vormen haar leven lang een bron van inspiratie. Met de zogenaamde Indische romans vond ze haar weg naar duizenden lezers in binnen- en buitenland. Ze werd geëerd met de allerhoogste erkenningen: de Prijs der Nederlandse Letteren bij ons, en Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk.

Na haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen richt Sara De Bosschere het theatergezelschap De Roovers op, dat in 20 jaar tijd uitgroeit tot een vaste waarde in het Vlaamse theaterlandschap. Daarnaast is ze veelvuldig te zien in (internationale) producties van o.m. Het Toneelhuis, maatschappij discordia, Toneelgroep Amsterdam, IIPM en NTGent, en op het witte doek in bekroonde films van bijvoorbeeld Felix van Groeningen, Fien Troch en Boris Paval.

Aleid Truijens is een Nederlands schrijver en als redacteur en columniste verbonden aan De Volkskrant. Zij publiceerde twee romans – Geen nacht zonder (2004) en Vriendendienst (2007), alsook de biografie over de schrijver F.B. Hotz (2011). In haar columns en essays schrijft ze ondermeer over opvoeding en onderwijs. In 2022 verscheen haar indrukwekkende biografie over Hella S. Haasse, Leven in de verbeelding.    



Neem een kijkje in ons archief

Of trakteer jezelf op een moment van aandacht en verstilling met een van onze podcasts: prachtige stemmen van topacteurs brengen werk van grote meesters.