Programma
Nieuwe Tijdgenoot 2025: Charlotte Vanden Broeck
ZA 26.04.2025 / 16u00
Tijd voor de Nieuwe Tijdgenoot van 2025! In deze reeks krijgt een belangrijke hedendaagse auteur carte blanche voor een eigen publieksprogramma. Dit keer tovert Charlotte Van den Broeck samen met dichter Sara Eelen en filmmaker Jana Coorevits het huis om tot inspiratiebron voor ecologisch denken.
Het werk van deze nieuwste generatie kunstenaars deelt een diepe verbondenheid met de levende wereld: de natuur met alles daarin en daarrond. In een uniek publieksprogramma onderzoeken Van den Broeck, Eelen en Coorevits de rol van kunst en poëzie in de kwetsbaarheid van lichaam en landschap. Zijn er nieuwe vormen van co-creatie mogelijk om zowel mens als omgeving te versterken? Ontdek hoe Charlotte Van den Broeck samen met Sara Eelen en Jana Coorevits in tekst en beeld nieuwe verbindingen legt tussen de natuur en de lichamen die er in leven.
Charlotte Van den Broeck maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandstalige literatuur. Haar werk werd vertaald in vele talen, kreeg lof en viel in de prijzen. Meest recent verschenen Een vlam Tasmaanse tijgers en Plakboel, het poëziegeschenk van 2025.
Sara Eelen is één van de drijvende krachten achter de klimaatdichters. Haar debuutbundel Het nodige breken werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Onlangs verscheen haar nieuwste dichtbundel Kratermond, waaraan ze in de schrijversresidentie van het huis van Herman Teirlinck werkte.
Jana Coorevits is filmmaker en fotograaf. Ze werkte eerder al samen met Van den Broeck: voor diens derde bundel Aarduitwrijvingen (2021) bijvoorbeeld verzorgde Coorevits het boekomslag.
Teirlinck tijdgenoot: Katelijne Damen leest Virginia Woolf
Inleiding door Kristien Hemmerechts
ZA 17.05.2025 / 16u00
Met haar baanbrekende stijl en thema’s veranderde Virginia Woolf de westerse literaire wereld voorgoed. Ze plaatste complexe zaken als tijd, trauma, seksualiteit en genderrollen op ongeziene wijze op de voorgrond, wat resulteerde in meesterwerken als To The Lighthouse, Orlando, The Years en Mrs. Dalloway. Die laatste verscheen in mei precies honderd jaar geleden, de perfecte aanleiding om het licht te laten schijnen op de schrijfster en haar nalatenschap.
Kenner en liefhebber Kristien Hemmerechts vertelt over Woolfs veelbewogen leven en werk. Erna neemt actrice Katelijne Damen ons met een speciale bewerking van Orlando mee naar het Engeland van de vorige eeuw.
—
Dit programma is gemaakt in partnerschap met The Gordon Square Society:
Virginia Woolf (°1882-1941), de Britse schrijfster en essayiste, was in het Interbellum een van de leidende figuren van het Londense literaire leven. Ze daagde niet alleen de chronologische vertelstructuur uit, maar ook de heersende cultuurnormen. Zo was ze onder meer stichtend lid van de Bloomsburygroep: een collectief bestaande uit intellectuelen, kunstenaars en schrijvers dat uiteenlopende interesses zoals filosofie, literatuur, economie, spiritualiteit, kritiek, feminisme en kunst, verenigde.
Katelijne Damen (°1960) is theateractrice, regisseuse, schrijfster en kostuumontwerpster. Ze maakt indruk met haar theaterwerk bij onder meer Toneelhuis, Rotheater, Het Zuidelijk Toneel en Blauwe Maandag Cie. Daarnaast is ze ook bekend van televisie. Ze speelde onder andere glansrollen in ‘Terug naar Oosterdonk’, ‘De smaak van de Keyser’, ‘De ridder’ en ‘Generatie B’.
Het rijke oeuvre van Kristien Hemmerechts (°1955) bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Frans Kellendonk-prijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Neem een kijkje in ons archief
Of trakteer jezelf op een moment van aandacht en verstilling met een van onze podcasts: prachtige stemmen van topacteurs brengen werk van grote meesters.