De start van een nieuw seizoen in het huis van Herman Teirlinck!

 

Wanneer: Zondag 28 april om 17 uur
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel

 

Els Dottermans brengt een bloemlezing uit het oeuvre van Yourcenar. Auteur Luc Devoldere koos de fragmenten en wijdt ons in in de rijke wereld van deze bijzondere dame. Brussels acteur Luc Vandermaelen vertolkt een Romeins keizer. (Mémoires d’Hadrien).

“J’ai plusieurs cultures comme j’ai plusieurs pays.
J’appartiens à tous.”

Marguerite Yourcenar (1903-1987), auteur van romans, autobiografieën, essays, is de dochter van een Belgische moeder en Franse vader. Ze bracht haar vakanties door in Frans Vlaanderen, maar emigreerde naar de US. Haar werk is doordrongen van cultuurhistorische kennis en een humanistisch geloof in de mens. Yourcenar, winnaar van de Prix Femina en de Erasmusprijs, was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française.

Els Dottermans (°1964) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is een van Vlaanderens fetisjactrices. Ze speelde bij Blauwe Maandagcompagnie in een regie van Luk Perceval ondermeer in De Meeuw en Ten Oorlog, vervolgens bij Toneelhuis, en later bij NTGent, vaak aan de zijde van Jan Decleir en Wim Opbrouck. Recent nog blonk ze uit in Compassie in een regie van Milo Rau. We kennen haar ook veelvuldig van film en televisie, ze kreeg een Gouden Kalf als beste actrice voor haar televisierol in Beck.

Luc Devoldere (°1956) is classicus, filosoof, en sinds 2002 hoofdredacteur van de culturele instelling Ons Erfdeel. Hij publiceerde eerder onder meer Wachtend op de Barbaren (2002), De verloren weg (2002), Mijn Italië (2006),  en Tegen de kruideniers. Over talen, Europa en geheugen (2014).