Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 28 oktober 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel 

Dirk Roofthooft brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maeterlinck – Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch dichter, toneelschrijver en essayist. Hij groeide op in een Franstalig burgerlijk Gents milieu, maar had Nederlandstalige vrienden zoals Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Herman Teirlinck. Hij werd vooral beroemd met het essay Het leven der bijen, de theaterteksten De blinden, De blauwe vogel en Pelléas en Mélisande, door Claude Debussy tot opera verwerkt. Hij kreeg als enige Belg ooit de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft voltooide in 1981 zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur en werkte samen met o.m. Guy Cassiers, Jan Fabre, Jan Lauwers en Peter Sellars. Met zijn schitterende solovertolkingen, zoals Bezonken rood naar Jeroen Brouwers, staat hij op de belangrijkste Europese podia. Hij is ook bekend op het scherm, o.a. als Pietje De leugenaar in Terug naar Oosterdonck of Jean-Claude Delcorps in Clan.

Programma: 

17 u Biografe Elisabeth Leijnse wijdt ons in in de wondere wereld van Maeterlinck

17.30 u Acteur Tom Jansen leest over en uit De blinden.

18 u Acteur Dirk Roofthooft brengt een unieke eigen selectie uit het werk.

19 u Slot

Welkom voor een herfstmoment in schoonheid, met oude Geuze, noten en kastanjes.

Een topacteur brengt een Nobelprijsauteur tot leven….

Met medewerking van het Poëziecentrum, Brouwerij 3 Fonteinen en de Stichting Maurice Maeterlinck.