Vakjury De Wondere Pluim 2023

Na een selectie door een ouderjury en een leescomité gaan de mooiste verhalen van de wondere pluim naar twee bijzondere jury’s: een vakjury en een kinderjury.

 

Kirstin Vanlierde (°1977, Gent) is schrijfster en Wandelaar tussen Werelden. In 2004 debuteerde ze met Als een spiegel. Bij het verschijnen van Geheugen van steen in 2005 werd ze door schrijver en recensent Ed Franck ‘een van de grootste talenten van de nieuwe lichting Vlaamse jeugdauteurs’ genoemd. Nadien schreef ze het tweedelige toekomstverhaal Sequoia en Yuma (2010-2012) waarin ecologisch bewustzijn, vooroordelen en verzoening centraal staan.

De afgelopen jaren werd de samenwerking van woord en beeld steeds belangrijker in haar werk. In illustrator Jurgen Walschot vond ze een creatieve compagnon de route, en samen schreven en tekenden ze de graphic poem STROOM (2018) en de filosofisch- ecologische sprookjes De serres van Mendel (2019), De Wortels van de wereld (2020) en De oceaan van Mare (2022).

Dit najaar verschijnt Vertrouw maar, een hartverwarmend prentenboek in samenwerking met de Zweedse illustrator Lo Granqvist.

 

Acteur en verteller Bert Vannieuwenhuyse (°1974) werkt al vijfentwintig jaar voor theater en televisie. Het werken met en voor kinderen loopt als een rode draad door zijn carrière. Met zijn gezelschap Compagnie RiZOTTO maakt Bert beklijvende theatervoorstellingen vol humor en ontroering. Hij is ook frontman van de bruisende kinderband ‘Bert & de Bomma’s’ en leerkracht woord aan de academies van Wemmel en Grimbergen.

Bert is een gepassioneerde lezer en grote fan van kinderliteratuur. Dat kinderen dankzij de ’Wondere Pluim’ de kans krijgen om zelf verhalen te verzinnen, vindt hij geweldig fijn. Lang moest Bert dan ook niet nadenken over de vraag of hij deel wilde uitmaken van de jury.

 

Jurgen Walschot werd op 11 oktober 1977 rond het middaguur geboren. Dat beweert althans zijn papa, die hierdoor zijn dessert moest missen. Zijn jeugd bracht hij door in Alsemberg en omstreken. Na lang twijfelen besloot hij toch naar het Sint-Lucas Instituut in Gent te trekken, voor de opleiding voor Grafisch Vormgever. Hoewel hij dolgraag wou illustreren, waren de atelieropdrachten de eerste jaren voornamelijk van typografische aard. Maar de typografie die hij toen zo vervloekte, liet hem niet meer los. Sinds 2003 werkt hij als illustrator en ontwerper van boeken voor jong en oud. Daarnaast geeft hij les in Sint-Lukas Brussel. 

 

 Liesbeth D’Hoker studeerde taal- en letterkunde en literatuurwetenschappen aan de UGent. Naast haar job als leraar Nederlands en Engels schrijft ze voor DW B, de lage landen en De Reactor over proza, poëzie, theater en non-fictie. Ze leverde een bijdrage aan het Hertmans Handboek van Lars Bernaerts & Carl De Strycker (red.) verschenen bij Poëziecentrum (2021) en zetelt sinds kort in de adviescommissie non-fictie voor Literatuur Vlaanderen.

 

Ingrid Vandekerckhove (°1969) studeerde taal- en letterkunde en is schrijfster en vertaalster van tal van kinder- en jeugdboeken. Dit jaar verschijnt haar 14de kinderboek en ook haar eerste young adult, Wat wist ik van liefde?