Vakjury De Wondere Pluim 2023

Na een selectie door een ouderjury en een leescomité gaan de mooiste verhalen van de wondere pluim naar twee bijzondere jury’s: een vakjury en een kinderjury.

 

Acteur en verteller Bert Vannieuwenhuyse (°1974) werkt al vijfentwintig jaar voor theater en televisie. Het werken met en voor kinderen loopt als een rode draad door zijn carrière. Met zijn gezelschap Compagnie RiZOTTO maakt Bert beklijvende theatervoorstellingen vol humor en ontroering. Hij is ook frontman van de bruisende kinderband ‘Bert & de Bomma’s’ en leerkracht woord aan de academies van Wemmel en Grimbergen.

Bert is een gepassioneerde lezer en grote fan van kinderliteratuur. Dat kinderen dankzij de ’Wondere Pluim’ de kans krijgen om zelf verhalen te verzinnen, vindt hij geweldig fijn. Lang moest Bert dan ook niet nadenken over de vraag of hij deel wilde uitmaken van de jury.

 

Ruth Brillens

Ruth Brillens is auteur van kinderboeken, liefdevolle mama van 3 stoere kerels, leerkracht en creatieveling. Ze is altijd al gek geweest op boeken, schrijven en tekenen.

In 2017 vond ze inspiratie in het wondermooie Hallerbos en schreef ze haar eerste boek in smanewerking met illustrator Rik Dewulf. De samenwerking leidde tot meer mooie boeken: Pauwtje Pio en de verhalen van Ridder Milan.

De boeken van Ruth richten zich naar jonge kinderen vanaf 4 jaar. Naast schrijven leest ze ook graag voor en daarvoor doet ze graag beroep op poppen of haar verkleedkast.

 

Annick Bardijn (°1975) is naast mama, plusmama, oma, kattenliefhebster en peuterjuf in een Steinerschool, ook auteur bij Uitgeverij Phoenix Books.

Haar droom om ooit een boek uit te geven, is in 2021 met de publicatie van een eerste jeugdboek ‘Kattenkasteel’ werkelijkheid geworden.

Ze hoopt vooral dat ze de kinderen, en volwassenen, kan meenemen in de rijke wereld van de fantasie en dat ze op deze manier het lezen tot een feest kan maken.

Haar verhaal ‘De Schoolgeest’ werd gepubliceerd in het Supercoole, Supergrappige Superheldenboek.

In april 2024 verschijnt haar tweede jeugdboek ‘Mijn bizarre tante D’.  

 Liesbeth D’Hoker studeerde taal- en letterkunde en literatuurwetenschappen aan de UGent. Naast haar job als leraar Nederlands en Engels schrijft ze voor DW B, de lage landen en De Reactor over proza, poëzie, theater en non-fictie. Ze leverde een bijdrage aan het Hertmans Handboek van Lars Bernaerts & Carl De Strycker (red.) verschenen bij Poëziecentrum (2021) en zetelt sinds kort in de adviescommissie non-fictie voor Literatuur Vlaanderen.

 

Ingrid Vandekerckhove (°1969) studeerde taal- en letterkunde en is schrijfster en vertaalster van tal van kinder- en jeugdboeken. Dit jaar verschijnt haar 14de kinderboek en ook haar eerste young adult, Wat wist ik van liefde?