Wijze droom
Door Ronny Rogge

<- Terug

Het was wel even schrikken. Vanuit mijn raam ik zag plots een ziekenwagen stoppen voor het aanpalende huis naast me. Mijn buren waren al een week ziek door een coronabesmetting. De symptomen werden steeds erger. Een ziekenhuisopname was dan ook dringend aan de orde. Twee artsen stapten uit de ziekenwagen. Beiden droegen een mondmasker en beschermende kledij. Ze verdwenen in het huis naast me. Even later kwamen ze weer tevoorschijn vergezeld van mijn buren. De arts leidde hen de ziekenwagen in. Mijn buurman keek nog even schuchter en bezorgd in mijn richting. Ik moest even slikken. Toen reed de ziekhuiswagen weer weg.

Allerlei gedachten schoten door mijn hoofd. Beiden waren al een eind in de zestig. Als het tegenzit heb ik ze voor de laatste maal gezien. Wat begon ver weg in China stond nu plots naast me.
Een mens moet vertrouwen hebben maar de realiteit was daar. Boven de zestig ben je een risicopatiënt.
Bezorgd om de afloop trok ik een kaart uit het kaartenboek van Lenormand. De kaart die ik het meest vreesde kwam eruit:’ De doodskist’. Maar, troostte ik mezelf, die kaart draagt ook de betekenis van ‘transformatie’. Het bleef een bevreemdende dag. Je weet natuurlijk niet zeker of je die kaart letterlijk moet interpreteren of dan wel symbolisch.

Die nacht kwam er hulp. Ik kreeg een droom waaruit ik ontwaakte. In die droom was er een stem die sprak: ‘Nadat uw buren terug zijn uit het ziekenhuis zou het goed zijn dat ze beiden citroenwater drinken om hun lever te zuiveren.’ Einde citaat.
Er kwam meer rust over me heen. Ik dacht bij mezelf: ‘Dat betekent dat ze erdoor zullen komen. Waarom zouden ze anders spreken over citroenwater drinken als ze het niet zouden halen.’
Hun zoon kwam af en toe langs om kleren op te halen die ze nodig hadden. Die spannende dagen uitte hij zijn diepe bezorgdheid. Ik heb hem telkens gezegd dat het wel goed zou komen, ondanks het feit dat zijn moeder steeds meer zuurstof nodig had. Gelukkig was hun toestand net niet ernstig genoeg om op intensieve zorg te belanden.

Ze kwamen inderdaad terug. Ik vertelde hen over mijn droom. Ze hebben de droom omarmd en de raad opgevolgd. De vrouw haar leverwaarden waren aanvankelijk nog niet goed. Na een week was ook dat weer in orde. Alle pillen die ze te slikken kregen in het ziekenhuis, van malariapillen tot antibiotica, hebben hun leven gered, maar vormden tevens een zware belasting voor het lichaam. Vandaar de raad om de lever te zuiveren. Ik wist niet dat citroenwater zo’n effect kon hebben.

Ik heb het al meermaals meegemaakt, hoe de spirituele wereld in dromen te hulp komt in moeilijke tijden met verheldering, raad of troost en daarbij steeds de juiste woorden spreekt. Geen woord is er te veel en geen woord is er te weinig. Toch heeft het me ook deze keer weer verrast.

In deze bevreemdende tijd, waar alles plots stil komt te staan, kan steun komen uit onverwachte hoek.

<- Terug