De Wondere Pluim in de Rand

Een samenwerking van De Veerman en Het huis van Herman Teirlinck

Is Nederlands je moedertaal, een tweede taal, een derde vierde vijfde taal? Maakt niets uit! De Wondere Pluim is een uniek schrijfgebeuren voor lagere scholen waar fantasie en creativiteit belangrijker zijn dan spellingsregels. Geen rode pennen, wel een Pluim voor Wonderen ver voorbij de grenzen van grammatica.

Dit schooljaar begint de Wondere Pluim aan haar derde editie in de Vlaamse rand. Na heel wat succesvolle edities van dit schrijfgebeuren in Antwerpen nemen dit schooljaar honderden kinderen uit de Vlaamse rand rond Brussel deel. Op woensdag 7 februari zullen deze kinderen hun zotste, ontroerendste en mooiste verhalen neerpennen. Bekijk hier de beelden van de schrijfdag van vorig schooljaar.

Vlieg je mee?

Dit jaar wordt de wedstrijd voor de derde keer georganiseerd in de Vlaamse Rand rond Brussel. Tijdens deze editie nemen vijftien scholen deel:

GBS Dworp / VBS Sint-Victor Beersel/ GBS De Wonderwijzer Drogenbos / Ter Dreef Merchtem

De Kleine Wereld Asse / Sint-Maartensschool Meise / De Plataan Merchtem

GBS Wauterbos Sint-Genesius-Rode / De Glinster Asse

VBS Klavertje 4 Dilbeek  / VBS Onze-Lieve-Vrouw basisschool Sint-Genesius-Rode

GBS De Schakel Linkebeek / GBS De Springveer Alsemberg / GO! Het Groene Dal Hoeilaart / GBS Overijse

Wat gebeurt er als de verhalen op papier staan?

Na de schrijfdag komen de jury’s in actie. De wedstrijd telt maar liefst 4 jury’s:

  1. De ouderjury, samengesteld door de scholen. Elke schooljury kiest 3 verhalen per categorie die doorgaan naar een volgende ronde.
  2. In april worden de teksten gelezen door een leescomité, samengesteld door Het huis van Herman Teirlinck. Zij kiezen uit de verhalen van de 15 scholen hun favorieten.

De selectie van het leescomité wordt uitgetypt en komt in het Wondere Pluimboek 2024. Deze genomineerden maken kans op een Pluimtrofee en een poster met hun verhaal.

Tot slot worden de winnaars gekozen door:

  1. Een vakjury
  2. Een kinderjury

De kinderjury wordt in 2024 samengesteld door de bibliotheek van Beersel. De vakjury wordt samengesteld door Het huis van Herman Teirlinck en bestaat uit auteurs, acteurs en andere taalkunstenaars. Ontdek de vakjury van vorig jaar hier

Vragen over dit project?
Renate Coenrenate.coen@hthuis.be

 

Benieuwd naar meer? Het Pluimboek 2023 is te koop! 10 euro per exemplaar. Interesse? Stuur een mailtje naar info@hthuis.be

 

 

nagenieten van de schrijfdag 2023

herbeleven van het slotfeest 2022

slotlied compilatie 2022