De Wondere Pluim in de Rand

Een samenwerking van De Veerman en Het huis van Herman Teirlinck

 

Hoe verloopt De Wondere Pluim?

De Wondere Pluim is sinds vorig jaar op reis. Na heel wat succesvolle edities van dit schrijfgebeuren in Antwerpen nemen dit schooljaar meer dan duizend kinderen uit de Vlaamse rand rond Brussel deel. Op woensdag 15 februari schreven de kinderen hun zotste, ontroerendste en mooiste verhalen neer. Bekijk hier de beelden van deze schrijfdag.

Is Nederlands je moedertaal, een tweede taal, een derde vierde vijfde taal? Maakt niets uit! De Wondere Pluim is een uniek schrijfgebeuren voor lagere scholen waar fantasie en creativiteit belangrijker zijn dan spellingsregels. Geen rode pennen, wel een Pluim voor Wonderen ver voorbij de grenzen van grammatica.

Vlieg je mee?

Dit jaar wordt de wedstrijd voor de tweede keer georganiseerd in de Vlaamse Rand rond Brussel. Tijdens deze editie nemen tien scholen deel:

GBS Dworp / VBS Sint-Victor Beersel/ GBS De Wonderwijzer Drogenbos / VBS Ave Maria basisschool Vlezenbeek

VBS Klavertje 4 Dilbeek  / VBS Onze-Lieve-Vrouw basisschool Sint-Genesius-Rode

GBS De Schakel Linkebeek / GBS De Springveer Alsemberg / GO! Het Groene Dal Hoeilaart / GBS Overijse

Wat gebeurt er nu de verhalen op papier staan?

Na de schrijfdag komen de jury’s in actie. De wedstrijd telt maar liefst 4 jury’s:

  1. De ouderjury, samengesteld door de scholen. Elke schooljury kiest 36 verhalen die doorgaan naar een volgende ronde.
  2. In april worden de teksten gelezen door een leescomité, samengesteld door Het huis van Herman Teirlinck. Zij kiezen uit de 36 verhalen van de 11 scholen (in totaal 396 teksten!) hun 48 favorieten.

De selectie van het leescomité wordt uitgetypt en komt in het Wondere Pluimboek 2023. Deze 48 genomineerden maken kans op een Pluimtrofee en een poster met hun verhaal.

Tot slot worden de winnaars gekozen door:

  1. Een vakjury
  2. Een kinderjury

De kinderjury wordt in 2023 samengesteld door de bibliotheek van Beersel. De vakjury wordt samengesteld door Het huis van Herman Teirlinck en bestaat uit auteurs, acteurs en andere taalkunstenaars. Ontdek de vakjury hier

Vragen over dit project?
Renate Coenrenate.coen@hthuis.be

 

Benieuwd naar meer? Het Pluimboek 2023 is te koop! 10 euro per exemplaar. Interesse? Stuur een mailtje naar info@hthuis.be

 

 

nagenieten van de schrijfdag 2022

herbeleven van het slotfeest 2022

slotlied compilatie 2022