Kom genieten
 van een intiem programma
in het stemmige huis van

HERMAN TEIRLINCK

De Wondere Pluim

10 scholen uit de Vlaamse rand schreven meer dan 1800 verhalen bij elkaar

Wilt u ook een bijdrage
leveren aan het huis van
HERMAN TEIRLINCK?

Herman Teirlinck was één van de meest veelzijdige culturele figuren uit de vorige eeuw. Met zijn oeuvre en vernieuwende kracht als inspiratiebron, zijn engagement en zijn aandacht voor de gemeenschap, kreeg zijn huis in 2017, 50 jaar na zijn overlijden, een nieuwe bestemming: een ontmoetingsplek voor schrijvers, artiesten, lezers, wandelaars, met een waaier aan activiteiten, kwaliteitsvol en laagdrempelig.

In 2020 werd gestart met de restauratie en uitbreiding van huis en tuin: een parel, een nieuw cultureel ijkpunt voor Beersel en ver daarbuiten, met als inzet gemeenschapsvorming, artistieke uitwisseling en culturele gastvrijheid. Ondertussen werden reeds tal van namiddagen en avonden gevuld met jong en ouder schrijverstalent, teksten en woorden die harten raken en refereren aan het verleden en de toekomst.

Programma

Guido Gezelle Gelezen

Met Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes,  Chris Lomme

Inleiding: Geert Buelens

ZA 4.05 / 16 u

Guido Gezelle (Brugge, °1830-1899) overleed 125 jaar geleden. Gelegenheid om de onvergetelijke en vernieuwende poëzie van deze grootmeester te herontdekken via de stemmen van drie generaties acteurs. Want Gezelles poëzie is tijdloos, net als zijn inspiratiebronnen: natuur, ecologie, spiritualiteit, diversiteit. Kenner Geert Buelens maakt een selectie uit de poëzie, hij vertelt Guido Gezelles verhaal en duidt waarom we hem vandaag blijven lezen. Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes en grande dame Chris Lomme lezen uit zijn werk. Voor de samenstelling van dit unieke programma slaan het Huis van Herman Teirlinck, het Streuvelshuis (zo 5.05) en het Gezellehuis (zo 26.05) de handen in elkaar.

Dat Chris Lomme (Kortrijk, °1938) houdt van woorden, boeken, taal is geweten. Ze is actrice sinds haar twintigste, toen ze alom bekend werd in Schipper naast Mathilde. Ze stond decennialang op de planken in de KVS en andere theaters, was te zien in film en op televisie, maar is ook een bevlogen poëzieliefhebber die haar liefde met graagte overbrengt via poëzieprogramma’s die ze zelf samenstelt. Guido Gezelle, Charles Beaudelaire, Herman De Coninck, Edna St  Vincent Millay, ze bracht het allemaal.

Zouzou Ben Chikha (Oostende, °1971) is acteur, muzikant, scenarist en theatermaker. Samen met o.a. zijn broer Chokri richtte hij het theatergezelschap Union Suspecte op en leidt hij  vandaag het collectief Action Zoo Humain. Bij het grote publiek werd hij bekend als garagehouder Amar in de televisieserie Bevergem en als businessman Ibrahim in Generatie B. In 2021 schreef hij met Wannes Cappelle en Dries Heyneman het scenario van de fictieserie Grond, waarvoor hij de Ensor voor Beste TV-Serie en Beste Scenario ontving.

Evgenia Brendes (Pavlodar, Kazachstan, °1989) kwam op elfjarige leeftijd naar België. Naast haar passie voor toneel heeft ze sinds haar kindertijd gestijldanst en piano gespeeld. In 2014 behaalde ze haar diploma Acteren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze was op de planken te zien in Het Paleis, Internationaal Theater Amsterdam, bij tg STAN, De Roovers en Zuidelijk Toneel. Ze speelde ze een hoofdrol in de film Problemski Hotel en in de VRT-serie Over Water.

Geert Buelens (Duffel, °1971) is dichter, essayist en hoogleraar Nederlandse Letterkunde. Hij schreef over Gezelle in zijn bekroonde Van Ostaijen tot heden (2001) en Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie (2008). Met Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 (2022) ontving hij de Boon literatuurprijs. Hij werkt nu aan een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur waarin Gezelle een prominente plek inneemt.

Teirlinck tijdgenoot: Josse De Pauw en Dirk Roofthooft lezen Michel De Ghelderode

Inleiding: Erwin Jans

ZO 02.06.2024 / 16u

‘De koning met de vingers in de oren op zijn troon.  En dan stelt de nar een rolwisseling voor om de tijd te doden.’

 

Van harte welkom voor een duik in de onstuimige wereld van Michel De Ghelderode. Volgens sommigen is de pre-absurdistische schrijver onterecht vergeten. Anderen houden zijn teksten resoluut in leven. Zo ook Josse De Pauw, met bewerkingen van De Vreemde Ruiter, De vrouwen bij het graf (HUIS) en Escurial (Escorial). Voor die laatste zette De Pauw zelf de koningskroon op en nodigde Dirk Roothooft uit om zijn hofnar te spelen. In Teirlincks huis nemen ze ons mee op ontdekkingstocht door De Ghelderodes universum. Eenmalig en uniek.

De Franstalige Vlaming Michel De Ghelderode (1898 – 1962) wordt met zijn gelaagd folklorisch theater doordrenkt van zwarte humor ook wel de James Ensor van de dramatische literatuur genoemd. In zijn teksten staan het groteske van de dood en het leven centraal. Hij schreef theaterteksten, poppentheater, verhalen, sprookjes en artikels over kunst en cultuur. Als zelfverklaard miskend genie greep hij met zijn dood net naast de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roothooft (°1959), afgestudeerd in 1981 aan Studio Herman Teirlinck, staat op de grote podia in heel de wereld. Hij werkte met regisseurs, filmmakers en musici als Jan Fabre, Jan Lauwers/Needcompany, Luk Perceval, Ivo van Hove, Josse De Pauw, Wim Vandekeybus, Zita Swoon en Erik Van Looy. Over de jaren heen werd hij met verschillende film- en toneelprijzen in binnen- en buitenland gelauwerd.

Josse De Pauw (°1952) is een halve eeuw acteur, theatermaker en schrijver. Hij was medeoprichter van de legendarische groep Radeis waarmee hij tussen 1976 en 1984 over de hele wereld speelde. Als onafhankelijk kunstenaar maakte hij tientallen theaterstukken, hij ging aan de slag met werk van Arnon Grunberg, P.F. Thomèse, Toon Tellegen, Michel De Ghelderode en Wim Kayzer. Ook speelde hij in een tachtigtal films waaronder Crazy Love, Iedereen beroemd en Sailors don’t cry. Zijn schrijfwerk werd verzameld in drie boeken: Werk, Nog en In open veld. De Pauw schrijft een maandelijkse column voor De Standaard der Letteren.

Erwin Jans is sinds 2023 hoofdredacteur van DW B. Hij is als dramaturg verbonden aan het Toneelhuis (Antwerpen) en publiceert over theater, literatuur en cultuur. Eerder was hij hoofdredacteur van het theatertijdschrift Etcetera en medeoprichter en redacteur van freespace Nieuwzuid – Tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement.

___

Josse De Pauw: ‘Een stuk van de Ghelderode is zo simpel als de toeschouwer het zelf wil. Hij legt een ruwe, eerste laag. Voor wie meer wil, zit onder die laag al zijn denken en voelen. En er is speelsheid. Een humor die niet wil scoren, maar een sfeer bepaalt’

De wondere pluim in de rand

Het Huis van Herman Teirlinck organiseert een schrijfgebeuren voor kinderen uit lagere scholen. Benieuwd?