Het Huis

Het karaktervolle huis van Herman Teirlinck ligt aan de rand van de dorpskom van Beersel, wordt omringd door een romantische tuin met Teirlincks schrijversterras, en kijkt uit over zijn geliefde Zennevallei. Herman Teirlinck woonde de langste en meest productieve tijd van zijn leven aan de Uwenberg, een plek die hij zorgvuldig had uitgekozen en waar hij reeds vele wandelingen had gemaakt.

Teirlinck schreef hier het mooiste wat ooit over de streek tussen Zenne en Zoniën verschenen is en heeft hiermee de meest zuidelijke strook van Vlaanderen vereeuwigd in de Nederlandse literatuur. Vanaf deze plek heeft men een uniek zicht over de vallei van de Zenne. Herman Teirlinck liet het huis zelf bouwen en woonde er van 1936 tot aan zijn overlijden in 1967. Zijn vriend Henry Van de Velde gaf advies over het huis en de inrichting.

Het huis werd door hem zodanig geconcipieerd dat het unieke zicht bestendigd werd. In zijn werk beschreef Teirlinck herhaaldelijk enthousiast het landschap dat hij van op de Uwenberg aan zijn voeten zag liggen en dat hij zo graag aan de bezoekers toonde.

“Ik heb het voorrecht een dak te bewonen dat op de hoogste Beerselse kim het dal overblikt. Ik doe mijn dagelijkse wandeling langs de goddank nog woeste oevers. De Zenne spreekt me telkens aan met dezelfde kracht als ze Bruegel heeft aangesproken”.

Na zijn overlijden werd het woonhuis nog enige tijd door de familie verhuurd, vanaf 1979 aan de gemeente Beersel, die het in 1981 aankocht en uitbaatte als museum. De gemeente Beersel heeft het huis in 2017 verkocht. De nieuwe eigenaar, cultuurliefhebber Gino Coorevits, geeft het in handen van de kersverse vzw het huis van Herman Teirlinck, die het een nieuwe culturele bestemming geeft.

Meer over de historiek van het huis