UIT ONS ARCHIEF

Poëzie en gastronomie uit Roemenië

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer: zaterdag 1 februari om 18 uur
Waar
: 18 uur Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel / 19:30 uur Restaurant 3 Fonteinen
Prijs: € 20
Tickets: Hier verkrijgbaar

In het Roemeens en Nederlands

Poëzie en gastronomie – twee kunstvormen die zowel lichaam als ziel beroeren. Om Europalia Roemenië af te sluiten nodigen dichter en chef-kok Mircea Dinescu en auteur Mira Feticu u uit in restaurant 3 Fonteinen voor een avond met poëzie, live muziek en heerlijk eten. Het souper wordt voorafgegaan door een literaire ontmoeting tussen beide in het Huis van Herman Teirlinck.

Mircea Dinescu, Roemeense dichter, is een reus. Vóór de revolutie werd zijn poëzie enkel in het buitenland gepubliceerd. In 1989 werd hij door een grote menigte in Boekarest bevrijd uit zijn huisarrest en triomfantelijk naar het nationale televisiegebouw gedragen. Daar kondigde hij aan zijn land en de wereld aan dat dictator Ceausescu was gevlucht. Sindsdien schreef hij voor een satirisch politiek tijdschrift, spotte hij met de geschiedenis in het gastronomisch tv-programma Politiek en Delicatessen, werd hij geitenboer en wijnbouwer van uitstekende wijnen, met een eigen restaurant in Boekarest.

Mira Feticu, Roemeens-Nederlands auteur, is al even uniek en te ontdekken waard. In Roemenië was ze radiomaker en journalist, en debuteerde ze met poëzie. De liefde bracht haar naar Nederland, waar ze inmiddels verschillende romans in het Nederlands heeft gepubliceerd. In 2015 verscheen Tascha. De roof uit de Kunsthal, in 2019 gevolgd door het aangrijpende Al mijn vaders en Picasso’s keerzijde, een beschouwing over schoonheid en valsheid, kunst en werkelijkheid. Mira Feticu interviewt, leest, en zingt Roemeense liederen!

Margot Dijkgraaf meets Mircea Cărtărescu (Roemenië).

In gesprek met Margot Dijkgraaf

Uitzonderlijke ontmoeting met Roemeniës allerbelangrijkste levende auteur in de intimiteit van het salon van Herman Teirlinck. 

 

 

 

 

 

Wanneer: donderdag 19 december om 20u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15 (gratis voor de vrienden)
Tickets: Hier verkrijgbaar

In het kader van Europalia Roemenië
Het gesprek vindt plaats in het Engels.

Als je één Roemeense auteur moet kennen, dan is het Mircea Cărtărescu (°1956, Boekarest). Hij is de meest vertaalde Roemeense schrijver en een van de belangrijkste literaire stemmen uit Oost-Europa. Cărtărescu won tal van internationale prijzen en wordt reeds jarenlang getipt voor de Nobelprijs. Zijn meesterwerk is de Orbitor-trilogie, gewijd aan de grote veranderingen in Roemenië,  die leest als een ketting van verhalen en associaties. Een hoogtepunt in de Europese literatuur. 

Hij gaat in gesprek met Margot Dijkgraaf, gerenommeerd literair journaliste uit Amsterdam, verbonden aan NRC Handelsblad.  Zij interviewde reeds tientallen Europese auteurs.

Na afloop praten we na met een glas in het bijzijn van de auteur, die zijn boeken graag voor u signeert.

Wim Opbrouck leest Dylan Thomas

Tijdgenoot van Herman Teirlinck


Wanneer
: maandag 11 november om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15
Tickets: Hier verkrijgbaar

 
 
 

Wim Opbrouck brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van legende Dylan Thomas.

 
“Do Not Go Gentle Into That Good Night…” 

 

Dylan Thomas (1914-1953) werd – mede door zijn vroege overlijden – een legende, beroemd vanwege zijn hoorspel ‘Under Milk Wood’. De vertaling ervan door Hugo Claus, pas 27 jaar oud, was net zo’n sensatie als het stuk zelf. Thomas was een briljant dichter en prozaschrijver, soms met surrealistische inslag, soms autobiografisch, gebaseerd op zijn Welshe jeugd en aankomst als jonge dichter in Londen op zoek naar een inkomen. Zijn werk ademt een verlangen naar jeugdige onschuld, een oog voor menselijke zwakheden en een ongeëvenaarde lyrische atmosfeer.

Wim Opbrouck voltooide zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur, werkte bij Blauwe Maandagcompagnie, het Toneelhuis en NTGent, dat hij vijf jaar lang artistiek in goede banen leidde. Hij acteerde in films als Bowling Balls, Ventoux, Café Derby en Cobain (Gouden Kalf 2018). We kennen hem ook van het televisiescherm, uit reeksen als Windkracht 10, In de gloria, In Vlaamse velden of Salamander.

Wim Opbrouck is al jaren grote fan van Dylan Thomas. Voor het eerst en exclusief brengt hij een volledig programma gewijd aan zijn literaire held.

Een topacteur brengt een legendarische auteur tot leven….

Met medewerking van Orde van den Prince Halle en Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/2648737961838096/
Ticket verkoop: https://www.eventbrite.be/e/wim-opbrouck-leest-dylan-thomas-tickets-74121022975

Zomerland

Gerard Walschap: Tijdgenoot van Herman Teirlinck

Wanneer: Zaterdag 31 Augustus (15 – 23u)
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 15 / Ter plaatse € 18
Tickets: Hier verkrijgbaar
Met: Jos Borré, Annelies Verbeke, Rachida Lamrabet, Sien Volders, Tom Van Bauwel, Ianka Fleerackers, Tom Lanoye 

 

 

Namiddag

15 u          Biograaf Jos Borré over Gerard Walschap

Brieven aan & lezen uit Walschap
16 u         Annelies Verbeke                  
16.45 u    Rachida Lamrabet
17.30 u    Sien Volders

Avond

Lezen uit Walschap
19 u         Tom Van Bauwel
19.30 u    Ianka Fleerackers
20 u          Tom Lanoye   
21u           Open lucht film

Doorlopend geuze, taart, broodjes, drank en versnaperingen uit de regio

 

Warre Borgmans leest Ernest Claes

Tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 16 juni om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15
Tickets: Hier verkrijgbaar
Met: Bert Govaerts, Warre Borgmans

 

“Humor is verdriet dat op zijn kop staat.”

 

Programma: 

17u Biograaf Bert Govaerts spreekt over de verschillende gezichten van deze Heer uit Zichem.

18u Warre Borgmans leest een selectie uit Claes’ bijzonder geliefde verhalen.


Ernest Claes 
(1885-1968) kennen we als een verhalenverteller bij uitstek, de schrijver van geliefde volksboeken zoals het immens populaire De witte, dat tot tweemaal toe werd verfilmd. Zijn verhalen zijn gebaseerd op jeugd- en oorlogservaringen en gebeurtenissen in zijn geboortestreek Zichem. Behalve succesauteur was Claes ook soldaat, politiek militant, katholiek, journalist, dagboekschrijver, een complexe man getekend door twee wereldoorlogen en repressie, die zijn weg zocht in de woelige 20e eeuw.

Warre Borgmans (°1956) is een meesterverteller en een van Vlaanderens meest geliefde acteurs. Het grote publiek kent hem van televisie en film, zijn rollen in ondermeer Kulderzipken, Stille waters en Windkracht 10. Hij stond mee aan de wieg van Het Gezelschap van de Witte Kraai en De Tijd, waar hij in talloze voorstellingen speelde. Voor zijn hoofdrol in Rijkemanshuis in een regie van Ivo van Hove kreeg hij de Louis D’Or. Heel Vlaanderen, jong én oud, kent ongetwijfeld zijn fantastische vertelstem, die ook steevast weerklinkt in de bekroonde audioreeks Heerlijke Hoorspelen.

Laat je voorlezen op een zomerse namiddag in de woonkamer van Herman Teirlinck, met drankjes en taartjes uit de streek. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Met dank aan het Ernest Claes Genootschap, de Orde van den Prince – afdelingen Halle en Beersel, Brouwerij 3 Fonteinen. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

JOSSE DE PAUW LEEST MAURICE GILLIAMS

Tijdgenoot van Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 16 december 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel

 

 

Josse De Pauw brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maurice Gilliams.

Biografie Annette Portegies wijdt ons in in Gilliams’ wereld.  

Maurice Gilliams (1900-1982) was een Vlaamse dichter en prozaïst. Zijn oeuvre is doordrongen van sensitiviteit, vergankelijkheidsbesef, existentiële eenzaamheid en onvervulde liefde. Hij brak door met zijn autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Van zijn getroubleerde leven getuigt vooral het postuum verschenen Gregoria of een huwelijk op Elseneur. Aan het eind van zijn leven wordt Gilliams in de adelstand verheven.

Josse De Pauw  (°1952) is acteur, auteur en regisseur. Met zijn legendarische theatergroep Radeis ging hij in de jaren 80 de wereld rond. Daarna werkte hij aan een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre, met talloze acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars. Als filmacteur verscheen hij ondermeer in Dominique Derudderes Wait until spring, BandiniHombres Complicados en het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd. De Pauw maakt eigen muziektheatervoorstellingen en realiseerde de voorbije jaren een trilogie waarvan De Blinden, naar Maurice Maeterlinck, het sluitstuk was. Josse De Pauw schrijft ook fictie, observaties, notities en reisverslagen. Zijn teksten zijn verzameld in de boeken Werk en Nog. Zowel zijn theater-, acteerwerk, als zijn teksten zijn inmiddels meermaals bekroond.

Els Dottermans leest Marguerite Yourcenar

De start van een nieuw seizoen in het huis van Herman Teirlinck!

 

Wanneer: Zondag 28 april om 17 uur
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel

 

Els Dottermans brengt een bloemlezing uit het oeuvre van Yourcenar. Auteur Luc Devoldere koos de fragmenten en wijdt ons in in de rijke wereld van deze bijzondere dame. Brussels acteur Luc Vandermaelen vertolkt een Romeins keizer. (Mémoires d’Hadrien).

“J’ai plusieurs cultures comme j’ai plusieurs pays.
J’appartiens à tous.”

Marguerite Yourcenar (1903-1987), auteur van romans, autobiografieën, essays, is de dochter van een Belgische moeder en Franse vader. Ze bracht haar vakanties door in Frans Vlaanderen, maar emigreerde naar de US. Haar werk is doordrongen van cultuurhistorische kennis en een humanistisch geloof in de mens. Yourcenar, winnaar van de Prix Femina en de Erasmusprijs, was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française.

Els Dottermans (°1964) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is een van Vlaanderens fetisjactrices. Ze speelde bij Blauwe Maandagcompagnie in een regie van Luk Perceval ondermeer in De Meeuw en Ten Oorlog, vervolgens bij Toneelhuis, en later bij NTGent, vaak aan de zijde van Jan Decleir en Wim Opbrouck. Recent nog blonk ze uit in Compassie in een regie van Milo Rau. We kennen haar ook veelvuldig van film en televisie, ze kreeg een Gouden Kalf als beste actrice voor haar televisierol in Beck.

Luc Devoldere (°1956) is classicus, filosoof, en sinds 2002 hoofdredacteur van de culturele instelling Ons Erfdeel. Hij publiceerde eerder onder meer Wachtend op de Barbaren (2002), De verloren weg (2002), Mijn Italië (2006),  en Tegen de kruideniers. Over talen, Europa en geheugen (2014).

DIRK ROOFTHOOFT LEEST MAURICE MAETERLINCK

Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 28 oktober 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel 

Dirk Roofthooft brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maeterlinck – Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch dichter, toneelschrijver en essayist. Hij groeide op in een Franstalig burgerlijk Gents milieu, maar had Nederlandstalige vrienden zoals Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Herman Teirlinck. Hij werd vooral beroemd met het essay Het leven der bijen, de theaterteksten De blinden, De blauwe vogel en Pelléas en Mélisande, door Claude Debussy tot opera verwerkt. Hij kreeg als enige Belg ooit de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft voltooide in 1981 zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur en werkte samen met o.m. Guy Cassiers, Jan Fabre, Jan Lauwers en Peter Sellars. Met zijn schitterende solovertolkingen, zoals Bezonken rood naar Jeroen Brouwers, staat hij op de belangrijkste Europese podia. Hij is ook bekend op het scherm, o.a. als Pietje De leugenaar in Terug naar Oosterdonck of Jean-Claude Delcorps in Clan.

Programma: 

17 u Biografe Elisabeth Leijnse wijdt ons in in de wondere wereld van Maeterlinck

17.30 u Acteur Tom Jansen leest over en uit De blinden.

18 u Acteur Dirk Roofthooft brengt een unieke eigen selectie uit het werk.

19 u Slot

Welkom voor een herfstmoment in schoonheid, met oude Geuze, noten en kastanjes.

Een topacteur brengt een Nobelprijsauteur tot leven….

Met medewerking van het Poëziecentrum, Brouwerij 3 Fonteinen en de Stichting Maurice Maeterlinck.

Zomerland

 

 

Wanneer: 25-26 augustus 2018
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Voorverkoop € 10  / Ter plaatse € 12 / met fietsroute €15
Ticketshttps://www.eventbrite.be/e/zomerland-tickets-48118947066 

 

 

 

 

 

Een zomers weekend lang lezen topauteurs en -acteurs uit eigen werk en dat van Teirlincks tijdgenoot Stijn Streuvels. In een mooi kader kan je Streuvels’ klassiekers herontdekken èn hedendaagse auteurs uit eigen werk horen lezen.

Zaterdag 25 augustus

18u
Fikry El Azzouzi
Auteur van columns, romans en theaterteksten. Winnaar van de Arkprijs van het Vrije Woord (die door Teirlinck werd opgericht). Met Malcolm X schreef hij theatergeschiedenis. Groot liefhebber van Stijn Streuvels’ werk.

Lize Spit
Auteur van de bestseller Het smelt, het debuut dat meer dan 200.000 lezers in de greep hield en nu heel Europa verovert. In Het Smelt keert de jonge Vlaamse vrouw Eva terug naar haar geboortedorp, 13 jaar nadat ze er een traumatische zomer beleefde.

19.30u
Gene Bervoets
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, bekend van theater, film en televisie, onder meer van de serie Windkracht 10, de film SM-rechter, en van het culinair programma Gentse Waterzooi. Gepassioneerd door literatuur, die hij met zorg en liefde leest voor het publiek.

Hilde Van Mieghem
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, en is een iconische film en televisie actrice. Ze debuteerde in de film Vrijdag van Hugo Claus; talloze grote rollen zijn gevolgd. Ze is ook auteur en regisseur, ondermeer van de verfilming van Tom Lanoyes Sprakeloos.


21u
Open lucht cinema: Mira
Een film uit 1971 van Fonds Rademakers, naar De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, scenario van Hugo Claus, met de jonge Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy

Zondag 26 augustus

11u start Herman Teirlinck fietsroute

26 km fietsen door Teirlincks landschap, langs het Kasteel van Beersel, het Provinciedomein van Huizingen en het Gravenhof in Dworp. Verzamelen om 11 uur aan zijn huis, waar u een picknick aangeboden wordt. Terug om 15 uur voor de start van het namiddagprogramma.

12u 
Cinema: De vlaschaard
Een film uit 1983 van Jan Gruyaert, gebaseerd op Streuvels’ beroemde roman uit 1907. Met Dora Van der Groen en Vic Moeremans (Gouden Kalf 1983) als beste acteur. Het boek was in 1942-1943 in Duitsland reeds verfilmd als Wenn die Sonne wieder scheint.

15 u
Biograaf Toon Breës
Heeft Streuvels jarenlang goed gekend en wijdde 20 jaar aan het schrijven van zijn biografie. Breës brengt ons een levendig beeld van de Meester van het Lijsternest.

16 u
Walter Van den Broeck
Een van onze belangrijkste levende auteurs. Vele van zijn succesvolle romans en theaterstukken werden bekroond en verfilmd. Hij schreef ondermeer Groenten uit Balen, Brief aan Boudewijn en Het beleg van Laken.  Streuvels’ werk is voor hem van groot belang. Hij vertelt ons waarom. Een bijzondere eer!

Sachli Gholamalizad
Actief in film, televisie en theater. Ze speelt in internationale films als Domino van Brian De Palma, en is in Vlaanderen bekend van Loslopend wild en De bunker. In de KVS maakt ze haar eigen, erg succesvolle theaterwerk.

Koen Peeters
Auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Na zijn Grote Europese roman won hij met zijn meest recente boek De mensengenezer de ECI Literatuurprijs 2017. Daarin verwijst hij naar Stijn Streuvels. Peeters is in het bijzonder fan van diens Leven en dood in den Ast.

Doorlopend geuze, taart & andere drank en versnaperingen uit de regio

Lentebrieven in het huis van Teirlinck. Karel van de Woestijne tijdgenoot met: Stefan Hertmans, Chris Lomme, Erwin Mortier en Peter Theunynck

Wanneer: Pinkstermaandag 21 mei 2018 (14.00 – 18.00)
Waar: Huis van Herman Teirlinck

Met: Stefan Hertmans, Chris Lomme, Erwin Mortier, Peter Theunynck

‘Gij zult mij allen, allen kennen, maar ‘k zal voor allen duister zijn (…).’

Karel van de Woestijne (1878-1929) was een intieme vriend van Herman Teirlinck. Hij liet een indrukwekkende verzameling getormenteerde en tegelijk haast mystieke poëzie na. Hij is ook de auteur van het alom bekende ‘De boer die sterft’, en van de wondermooie ‘Latemsche brieven over de lente’. Samen met Herman Teirlinck schreef hij de roman in brieven ‘De lemen torens’: een kroniek van twee steden, Brussel en Gent.

Op het programma:

14 u         Biograaf Peter Theunynck spreekt over een van de boeiendste Vlaamse dichters ooit.

15 u         Chris Lomme leest uit de ‘Latemsche brieven over de lente’

15.30 u    Stefan Hertmans en Erwin Mortier lezen uit hun correspondentie, èn uit geliefkoosd werk van Van de Woestijne

17 u         Chris Lomme brengt een selectie uit Van de Woestijnes liefdespoëzie

Met medewerking van het Poëziecentrum en Brouwerij 3 Fonteinen.
Tijdens het hele Pinksterweek-end zijn huis en tuin te bezoeken op de Uwenberg in volle bloei!