UIT ONS ARCHIEF

JOSSE DE PAUW LEEST MAURICE GILLIAMS

Tijdgenoot van Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 16 december 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 12 / Ter plaatse € 15
Tickets: Hier verkrijgbaar

 

 

Josse De Pauw brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maurice Gilliams.

Biografie Annette Portegies wijdt ons in in Gilliams’ wereld.  

Maurice Gilliams (1900-1982) was een Vlaamse dichter en prozaïst. Zijn oeuvre is doordrongen van sensitiviteit, vergankelijkheidsbesef, existentiële eenzaamheid en onvervulde liefde. Hij brak door met zijn autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Van zijn getroubleerde leven getuigt vooral het postuum verschenen Gregoria of een huwelijk op Elseneur. Aan het eind van zijn leven wordt Gilliams in de adelstand verheven.

Josse De Pauw  (°1952) is acteur, auteur en regisseur. Met zijn legendarische theatergroep Radeis ging hij in de jaren 80 de wereld rond. Daarna werkte hij aan een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre, met talloze acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars. Als filmacteur verscheen hij ondermeer in Dominique Derudderes Wait until spring, BandiniHombres Complicados en het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd. De Pauw maakt eigen muziektheatervoorstellingen en realiseerde de voorbije jaren een trilogie waarvan De Blinden, naar Maurice Maeterlinck, het sluitstuk was. Josse De Pauw schrijft ook fictie, observaties, notities en reisverslagen. Zijn teksten zijn verzameld in de boeken Werk en Nog. Zowel zijn theater-, acteerwerk, als zijn teksten zijn inmiddels meermaals bekroond.

DIRK ROOFTHOOFT LEEST MAURICE MAETERLINCK

Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

 

Wanneer: Zondag 28 oktober 2018 om 17u
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Prijs: Voorverkoop € 10 / Ter plaatse € 12
Tickets: Hier verkrijgbaar 

Dirk Roofthooft brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maeterlinck – Nobelprijswinnaar en tijdgenoot van Herman Teirlinck

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch dichter, toneelschrijver en essayist. Hij groeide op in een Franstalig burgerlijk Gents milieu, maar had Nederlandstalige vrienden zoals Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Herman Teirlinck. Hij werd vooral beroemd met het essay Het leven der bijen, de theaterteksten De blinden, De blauwe vogel en Pelléas en Mélisande, door Claude Debussy tot opera verwerkt. Hij kreeg als enige Belg ooit de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft voltooide in 1981 zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur en werkte samen met o.m. Guy Cassiers, Jan Fabre, Jan Lauwers en Peter Sellars. Met zijn schitterende solovertolkingen, zoals Bezonken rood naar Jeroen Brouwers, staat hij op de belangrijkste Europese podia. Hij is ook bekend op het scherm, o.a. als Pietje De leugenaar in Terug naar Oosterdonck of Jean-Claude Delcorps in Clan.

Programma: 

17 u Biografe Elisabeth Leijnse wijdt ons in in de wondere wereld van Maeterlinck

 

 

 

 

 

 

17.30 u Acteur Tom Jansen leest over en uit De blinden.

 

 

 

 

 

 

18 u Acteur Dirk Roofthooft brengt een unieke eigen selectie uit het werk.

 

 

 

 

 

 

19 u Slot

Welkom voor een herfstmoment in schoonheid, met oude Geuze, noten en kastanjes.

Een topacteur brengt een Nobelprijsauteur tot leven….

Met medewerking van het Poëziecentrum, Brouwerij 3 Fonteinen en de Stichting Maurice Maeterlinck.

Facebook evenement:
⚬ 
https://www.facebook.com/events/228945344646880/ 

Ticket verkoop:
⚬ https://www.eventbrite.be/e/dirk-roofthooft-leest-maurice-maeterlinck-tickets-50433160942

Zomerland

ZOMERLAND

Wanneer: 25-26 augustus 2018
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Voorverkoop € 10  / Ter plaatse € 12 / met fietsroute €15
Ticketshttps://www.eventbrite.be/e/zomerland-tickets-48118947066 

Een zomers weekend lang lezen topauteurs en -acteurs uit eigen werk en dat van Teirlincks tijdgenoot Stijn Streuvels. In een mooi kader kan je Streuvels’ klassiekers herontdekken èn hedendaagse auteurs uit eigen werk horen lezen.

Zaterdag 25 augustus

18u
Fikry El Azzouzi
Auteur van columns, romans en theaterteksten. Winnaar van de Arkprijs van het Vrije Woord (die door Teirlinck werd opgericht). Met Malcolm X schreef hij theatergeschiedenis. Groot liefhebber van Stijn Streuvels’ werk.

Lize Spit
Auteur van de bestseller Het smelt, het debuut dat meer dan 200.000 lezers in de greep hield en nu heel Europa verovert. In Het Smelt keert de jonge Vlaamse vrouw Eva terug naar haar geboortedorp, 13 jaar nadat ze er een traumatische zomer beleefde.

 

19.30u
Gene Bervoets
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, bekend van theater, film en televisie, onder meer van de serie Windkracht 10, de film SM-rechter, en van het culinair programma Gentse Waterzooi. Gepassioneerd door literatuur, die hij met zorg en liefde leest voor het publiek.

Hilde Van Mieghem
Studeerde af aan de studio Herman Teirlinck, en is een iconische film en televisie actrice. Ze debuteerde in de film Vrijdag van Hugo Claus; talloze grote rollen zijn gevolgd. Ze is ook auteur en regisseur, ondermeer van de verfilming van Tom Lanoyes Sprakeloos.

 


21u

Open lucht cinema: Mira
Een film uit 1971 van Fonds Rademakers, naar De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, scenario van Hugo Claus, met de jonge Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy

 

 

 

 

Zondag 26 augustus

11u start Herman Teirlinck fietsroute

26 km fietsen door Teirlincks landschap, langs het Kasteel van Beersel, het Provinciedomein van Huizingen en het Gravenhof in Dworp. Verzamelen om 11 uur aan zijn huis, waar u een picknick aangeboden wordt. Terug om 15 uur voor de start van het namiddagprogramma.

12u 

 

Cinema: De vlaschaard
Een film uit 1983 van Jan Gruyaert, gebaseerd op Streuvels’ beroemde roman uit 1907. Met Dora Van der Groen en Vic Moeremans (Gouden Kalf 1983) als beste acteur. Het boek was in 1942-1943 in Duitsland reeds verfilmd als Wenn die Sonne wieder scheint.

 

 

 

15 u

 

Biograaf Toon Breës
Heeft Streuvels jarenlang goed gekend en wijdde 20 jaar aan het schrijven van zijn biografie. Breës brengt ons een levendig beeld van de Meester van het Lijsternest.

 

 

16 u

 

Walter Van den Broeck
Een van onze belangrijkste levende auteurs. Vele van zijn succesvolle romans en theaterstukken werden bekroond en verfilmd. Hij schreef ondermeer Groenten uit Balen, Brief aan Boudewijn en Het beleg van Laken.  Streuvels’ werk is voor hem van groot belang. Hij vertelt ons waarom. Een bijzondere eer!

 

 

 

Sachli Gholamalizad
Actief in film, televisie en theater. Ze speelt in internationale films als Domino van Brian De Palma, en is in Vlaanderen bekend van Loslopend wild en De bunker. In de KVS maakt ze haar eigen, erg succesvolle theaterwerk.

 

 

 

Koen Peeters
Auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Na zijn Grote Europese roman won hij met zijn meest recente boek De mensengenezer de ECI Literatuurprijs 2017. Daarin verwijst hij naar Stijn Streuvels. Peeters is in het bijzonder fan van diens Leven en dood in den Ast.

 

 

Doorlopend geuze, taart & andere drank en versnaperingen uit de regio

Ticketshttps://www.eventbrite.be/e/zomerland-tickets-48118947066 


Lentebrieven in het huis van Teirlinck. Karel van de Woestijne tijdgenoot met: Stefan Hertmans, Chris Lomme, Erwin Mortier en Peter Theunynck

Wanneer: Pinkstermaandag 21 mei 2018 (14.00 – 18.00)
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Voorverkoop € 10 (+€0,96 fee) / Ter plaatse € 12
Ticketsgoo.gl/gNcRJA

Met: Stefan Hertmans, Chris Lomme, Erwin Mortier, Peter Theunynck

‘Gij zult mij allen, allen kennen, maar ‘k zal voor allen duister zijn (…).’

Karel van de Woestijne (1878-1929) was een intieme vriend van Herman Teirlinck. Hij liet een indrukwekkende verzameling getormenteerde en tegelijk haast mystieke poëzie na. Hij is ook de auteur van het alom bekende ‘De boer die sterft’, en van de wondermooie ‘Latemsche brieven over de lente’. Samen met Herman Teirlinck schreef hij de roman in brieven ‘De lemen torens’: een kroniek van twee steden, Brussel en Gent.

Op het programma:

14 u         Biograaf Peter Theunynck spreekt over een van de boeiendste Vlaamse dichters ooit.

15 u         Chris Lomme leest uit de ‘Latemsche brieven over de lente’

15.30 u    Stefan Hertmans en Erwin Mortier lezen uit hun correspondentie, èn uit geliefkoosd werk van Van de Woestijne

17 u         Chris Lomme brengt een selectie uit Van de Woestijnes liefdespoëzie

Met medewerking van het Poëziecentrum en Brouwerij 3 Fonteinen.
Tijdens het hele Pinksterweek-end zijn huis en tuin te bezoeken op de Uwenberg in volle bloei!

Facebook evenement:
⚬ https://www.facebook.com/events/229363654290391/

Ticket verkoop:
⚬ https://goo.gl/gNcRJA

Noteer alvast in uw agenda:
Zomerweek-end 25-26 augustus, met Herman Teirlinck wandeling en fietsroute!

 

 

Griet Op de Beeck in het huis van Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 11 maart ( Van 20u tot 21u30)
Waar: Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel
Tickets: hier beschikbaar
Prijs: 12 euro

Exclusief voor Vlaanderen in het huis van Herman Teirlinck: optreden van de auteur van het Boekenweekgeschenk.

In het intieme salon van het Huis van Herman Teirlinck brengt Griet Op de Beeck een lezing naar aanleiding van haar
Boekenweekgeschenk Gezien de feiten.

Griet Op de Beeck heeft een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.

Na de lezing beantwoordt de auteur vragen uit het publiek en volgt een signeersessie bij een drankje.

Facebook evenement:
https://www.facebook.com/events/181401152473489/

Tickets:
https://www.eventbrite.be/e/tickets-griet-op-de-beeck-in-het-huis-van-herman-teirlinck-43124602848 

Aarzel zeker niet te reserveren, de plaatsen zijn beperkt.

Presentatie Dramatisch Peripatetikon van Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 21 oktober 2017 (15.00 – 16.30)
Waar: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Studio Top, Desguinlei 25 2018 Antwerpen
Gratis

Met: Assia Bert, Toon Brouwers, Clara Van Den Broek, Erwin Jans

Herman Teirlincks Dramatisch Peripatetikon is een onmisbare klassieker over toneel en acteren. Voor Teirlinck vormde het de basis van zijn legendarische acteeropleiding aan de Studio. Dit onmisbare werk in de Vlaamse theatergeschiedenis wordt nu heruitgegeven in de nieuwe reeks T-Boeken. Welkom bij de presentatie, waar ook geklonken wordt op de heruitgave van De waterdrager en de dorstige – tien theaterteksten van Tone Brulin.

 

 

 

Herman Teirlinck – 50 jaar later

Wanneer: Zaterdag 11 november 2017 (15.00 – 18.00)
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Voorverkoop € 10 / Ter plaatse € 12
Tickets: uitverkocht

Met: François Beukelaers, Jan Decleir, Inge Paulussen, Dirk Roofthooft, Ann Tuts, Hilde Uitterlinden, Lucas Vandervost.

Zeven topacteurs lezen fragmenten voor uit het veelzijdige oeuvre van hun geliefde meester. Een unieke hommage voor een uniek figuur, 50 jaar na zijn overlijden. Een ideale gelegenheid om Teirlincks huis en tuin te bezoeken, en te luisteren naar de prachtige stemmen van acteurs die Teirlinck zelf nog hebben gekend, of een opleiding volgden op de legendarische Studio Herman Teirlinck. Brouwerij 3 Fonteinen schenkt zijn wereldvermaarde Lambik en Oude Geuze. De plaatsen zijn beperkt, wees er tijdig bij!

15.00    Jan Decleir
15.30    Hilde Uitterlinden en François Beukelaers
16.15    Ann Tuts en Lucas Vandervost
17.00    Inge Paulussen en Dirk Roofthooft
17.45    Jan Decleir

Bekijk het foto verslag HIER

Open deur: Op bezoek bij Herman Teirlinck

Wanneer: Zondag 12 november 2017 (11.00 – 18.00)
Waar: Huis van Herman Teirlinck
Prijs: Gratis

We gooien de deuren van het huis van Herman Teirlinck open, nadat het enkele jaren gesloten bleef. Inmiddels heeft het huis een nieuwe eigenaar en krijgt het een nieuwe culturele bestemming. Binnenkort worden huis, tuin en Teirlincks schrijversterras van kop tot teen gerenoveerd. Kom een kijkje nemen en iets drinken in de prachtige herfsttuin van Herman Teirlinck. In het huis kan je via film en beeld kennis maken deze unieke figuur. Je verneemt er ook meer over de restauratie en de nieuwe bestemming voor het huis. Wees welkom!

 

 

Herman Teirlinck – 50 jaar later

“Niets bestaat vòòr het spel

Wanneer: Dinsdag 05 december 2017 (20.00 – 21.30)
Waar: KVS / Top, Lakensestraat 146 1000 Brussel
Tickets: gratis, aanmelden verplicht HIER

Met : François Beukelaers, Lisaboa Houbrechts, Frank Vercruyssen, Jos Verbist, e.a.

Moderatoren: Assia Bert & Michael De Cock

Herman Teirlinck was een geboren Brusselaar en voelde zich nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de KVS. In zijn klassiek geworden Dramatisch Peripatetikon bundelt hij zijn visies en beschouwingen over toneel en acteren. Teirlinck belijdt een rotsvast geloof in het theater als gemeenschapskunst, en stelt de acteur centraal. Het is dan ook niet toevallig dat we precies in de KVS, 50 jaar na het overlijden van de godfather van het Vlaamse theater, en bij de heruitgave van deze klassieker, zijn stellingen tegen het licht houden. Wat is de positie van de acteur vandaag? We vragen het aan François Beukelaers, die adembenemend kan vertellen over zijn samenwerkingen met Herman Teirlinck, Frank Vercruyssen (STAN), Lisaboa Houbrechts (Kuiperskaai), Jos Verbist (Theater Antigone) en aan een nieuwe generatie acteurs, verbonden aan de drama opleidingen van KASK (Gent), Conservatorium (Antwerpen) en Ritcs (Brussel).

 

 

 

Herman Teirlinck in woord en beeld

Wanneer: Dinsdag 12 december 2017 (20.00 – 21.30)
Waar: De Studio / salon, Maarschalk Gerardstraat 4 2000 Antwerpen
Prijs: €10/5
TicketsHIER

Wie was Herman Teirlinck? Hoog tijd om, 50 jaar na zijn overlijden, een nieuwe generatie te laten kennismaken met deze godfather van het Vlaamse theater èn de oprichter van de legendarische Studio Herman Teirlinck. In het knusse salon van de studio kunt u, nippend aan een glas wijn, luisteren naar unieke live getuigenissen. Daarna vertonen we de film van de Vlaamse filmpionier Henri Storck over Herman Teirlinck in de gloednieuwe bioscoop van de studio. Èn kunt u via het audioparcours ‘De stemmen van de studio’ wandelen door dit huis met vele kamers en in de geschiedenis van de studio duiken, aan de hand van anekdotes, geheimen en verhalen die inmiddels beroemde ex-studenten u in het oor fluisteren.

Meer info: https://www.destudio.com/production/10103/herman-teirlinck-in-woord-en-beeld